Foto Expect Best

Pretežno muška grupa „Liga LOL-a“ ismevala je žene, uključujući novinarke, šalama na temu silovanja i pornografskim slikama urađenim u fotošopu, piše Bi-Bi-Si. Otkada je grupu otkrio francuski list Liberasion javilo se na desetine žena. Među suspendovanima je i urednik onlajn izdanja Liberasiona Aleksandar Ervod.

Pripadnici „Lige LOL-a“ otvorili su anonimne naloge na Tviteru da bi maltretirali istaknute novinare, pisce i aktiviste, ciljajući najviše na žene. Vensan Gled, poznati frilenser koji je takođe radio za Liberasion, priznao je da je grupa osnovana 2009. I on je suspendovan iz novina. Gled se izvinio na francuskom na Tviteru i rekao da sada shvata da je „takva praksa neprihvatljiva i da ‘LOL’ uopšte nije zabavan kada se praktikuje u grupi.“

Ervod je takođe uputio izvinjenje na Tviteru, ali se u kasnijem postu ustremio na „one koji skaču od sreće“ zbog njegove suspenzije. Liberasion je poveo internu istragu i protiv Ervoda i protiv Gleda. Novinarka Nora Buazuni, reporterka Slejt fransa Lusil Belan i novinarka Melani Vanga su rekle da su bile meta grupe. Prezenterka vesti iz domena nauke Florens Porsel je na Tviteru napisala da ju je telefonom pozvao muškarac, koji se predstavio kao urednik „istaknutog“ informativnog programa. Intervjuisao ju je za nepostojeći posao i na internetu objavio njihov razgovor. „Kada je snimak objavljen, od sramote sam plakala tri dana“, rekla je Porsel. David Duset, urednik francuskog magazina Inrokuptibles, priznao je da stoji iza lažnog intervjua, te se javno izvinio Porsel.

U centru skandala je bilo još istaknutih novinara i urednika. Francuski ministar za digitalna pitanja Munir Mahžubi je pripadnike „Lige LOL-a“ nazvao „gubitnicima“. „To je grupa momaka koji imaju moć da ismevaju druge ljude. Samo što njihovo ismevanje ima uticaja na realan život“, rekao je Mahžubi.

Povezani tekstovi