Talibani naredili televizijskim voditeljkama da pokriju lice 1Foto: Pixabay/ ErhaSilooy

Televizijska stanica kaže da je talibanska uredba da voditeljke moraju da pokrivaju svoja lica konačna i da „nije za diskusiju“.

Talibanske vlasti u Avganistanu rekle su televizijskim stanicama da osiguraju da voditeljke koji rade na lokalnim stanicama pokrivaju svoja lica dok su u programu, rekao je vladin zvaničnik, kaže Al Jazeera Balkans.

Naredba sledi nedavnu direktivu talibanskih vlasti da avganistanske žene moraju da pokriju lica u javnosti i smatra se najnovijim znakom mogućeg povratka talibanskoj ultrakonzervativnoj vladavini prošlosti i eskalirajućim restrikcijama prema ženama koje izazivaju gnev u zemlji i inostranstvu.

Akif Muhajir, portparol talibanskog Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka, rekao je za Al Džaziru da su vlasti obavestile sve lokalne televizijske stanice da njihovo žensko osoblje treba da pokrije svoja lica u programu.

Ministarstvo: Pokrivene žene dobar uzor

Muhadžir je rekao da je hidžab ili marama obavezni za muslimanke, a televizijske voditeljke prekrivenih lica bile bi dobar uzor svim ženama u Avganistanu.

Televizija TOLO njuz je saopštila da su zvaničnici ministarstva novu uredbu nazvali „konačnom presudom, a ne za diskusiju“. Televizija je na Tviteru napisala da „novi poredak zahteva od svih voditelja koji rade na svim televizijskim kanalima da pokriju lice dok puštaju programe“.

Prema informacijama koje je dobio TOLO njuz, naredba je izdata svim medijima u Avganistanu.

Tokom vlasti Talibana od 1996. do 2001. godine, žene su morale da nose plavu burku koja im je pokrivala celo telo.

Talibani ponovo uvode ograničenja

Nakon što je grupa ponovo preuzela vlast u avgustu 2021. godine, činilo se da su talibani u početku ublažili neka od svojih ograničenja u vezi sa nošenjem odeće, najavljujući da ne postoje pravila oblačenja za žene. Ali poslednjih nedelja vlasti su uvele ograničenja.

Talibani su 7. maja objavili da sada „zahteva da sve ugledne Avganistanke nose hidžab“. To je bio prvi dekret novog talibanskog režima koji je uveo krivične kazne za kršenje pravila oblačenja žena.

Većina avganistanskih žena nosi maramu iz verskih razloga, ali mnoge žene u urbanim sredinama kao što je Kabul ne pokrivaju svoja lica.

Muhadžir iz ministarstva rekao je Rojtersu da bi voditelji mogli da pokriju lica medicinskom maskom, poput onih koje su korišćene tokom pandemije COVID-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari