Tegeltija: Odnosi između BiH i Hrvatske opterećeni izjavama političara iz Sarajeva 1Foto: Beta/Kemal Softic

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da su odnosi između BiH i Hrvatske u poslednje vreme često opterećeni izjavama koje dolaze od političara iz Sarajeva, što izaziva kontra izjave zvaničnog Zagreba, a sve to ne doprinosi unapređenju saradnje dve zemlje.

Tegeltija je naveo da su BiH i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je reč o spoljnotrgovonskoj razmeni.

Posle bilateralnog susreta delegacija BiH i Hrvatske i sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, predsedavajući Saveta ministara BiH je kazao da BiH i Hrvatska zajedno realizuju nekoliko značajnih projekata, među kojima je danas otvoreni most u Svilaju, kao i most koji se gradi preko reke Save u Gradišci.

Naveo je da BiH i Hrvatska imaju i otvorenih pitanja i nekoliko teških, poput nerešenog pitanja granice i graničnih prelaza.

„Moramo znati da je i ovaj granični prelaz u Svilaju otvoren na privremenoj osnovi, da može na ovakav način da funkcioniše samo tri meseca“, kazao je Tegeltija.

Prema njegovim rečima, otvoreno je i pitanje skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj, na samoj granici sa BiH.

Tegeltija je dodao da odnose dve zemlje opterećuje i pitanje izmene Izbornog zakona BiH, za koje je, kako je naveo, Hrvatska jako zainteresovana i želi da učestvuje u traženju najboljeg rešenja.

„Dogovorili smo da sve ove teme budu predmet razgovora resornih ministarstava i da na zajedničkoj sednici Saveta ministara i Vlade Hrvatske pokušamo, u što je moguće kraćem periodu, rešiti bar neka od tih pitanja“, rekao je.

Tegeltija je sa Plenkovićem razgovarao i o mogućnosti izgradnje hidroelektrane „Dubrovnik dva“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano su danas otvorili most Svilaj na reci Savi, koji povezuje BiH i Hrvatsku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.