Vladimir PutinFoto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin ima Parkinsonovu bolest ili kancer, boluje od štitne žlezde, preživeo je pokušaj puča…

Ovo su samo neke od spekulacija koje se u poslednje vreme ispredaju oko ruskog lidera. Većina medija se ograđuje da je reč o nepotvrđenim informacijama koje nije moguće proveriti, ali pojedini tabloidi idu čak toliko daleko da tvrde da je Putin već mrtav i da ga u javnosti zamenjuje dvojnik.

Fotografije s Putinovih sastanaka sa saradnicima su predmet detaljnih analiza, a pitanja u vezi s njegovim zdravljem su brojna – da li se na sastanku s ministrom odbrane Sergejem Šojguom u aprilu pridržavao za sto, trpeći jake bolove? Da li je tačna tvrdnja bivšeg šefa britanske diplomatje Dejvida Ovena od marta da mu je lice otečeno zbog upotrebe steroida?

O zdravstvenom stanju ruskog predsednika se polemisalo i nakon obeležavanja Dana pobede 9. maja, pošto je primećeno da je tokom vojne parade sedeo u publici s ćebetom na krilu i navodno „šepao“ dok je hodao Crvenim trgom.

Dok rat u Ukrajini ulazi u četvrti mesec, brojni su izveštaji u kojima se tvrdi da postoji mogućnost da je ruski lider bolestan, ali mnogi mediji naglašavaju da je ipak reč o neproverenim informacijama, ukazujući da su Putinovi kritičari spremni da pribegavaju teorijama zavere.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u nedelju u intervjuu za francusku televiziju negirao spekulacije da je Putin bolestan ili da umire. „Predsednik Vladimir Putin se pojavljuje u javnosti svakog dana. Možete da ga gledate na malim ekranima, da čitate i slušate njegove govore“, rekao je Lavrov, naglasivši da smatra da „niko zdravog razuma ne može kod njega da primeti znake bolesti ili lošeg zdravlja“.

On je rekao da navode o Putinovom lošem zdravlju ostavlja „savesti onih koji šire takve glasine“.

Da Putin ima rak abdomena i Parkinsonovu bolest je još pre 18 meseci izvestio Telegram kanal General SVR, koji se poziva na „dobro informisane izvore iz Kremlja“. „Najnoviji problemi utvrđeni tokom njegovog poslednjeg pregleda povezani su s karcinomom“, dodaje se i navodi da Putin takođe pati i od „Parkinsonove bolesti i šizoafektivnog poremećaja“, koji uključuje simptome šizofrenije, halucinacije i maniju.

Kanal se dovodi u vezu sa Valerijem Solovejem, bivšim profesorom na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) koji je u februaru zadržan na sedmosatnom ispitivanju. General SVR tvrdi da je Putin „prema njegovim informacijama obećao da će u slučaju naglog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, stvarno upravljanje zemljom privremeno preći u ruke (sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja) Patruševa“.

Telegram kanal je tada naveo i da Putinovi lekari insistiraju na potrebi da se u bliskoj budućnosti izvrši hirurška operacija iako u načelu predsednik još nije dao svoj pristanak. „Ali je želeo da uputi Patruševa u sve i da dobije reakciju i čvrsta obećanja“.

Ovakav potez nije u skladu sa Ustavom zemlje po kojem vlast u slučaju sprečenosti predsednika prelazi u ruke premijera, u ovom slučaju Mihaila Mišustina.

Pojedini mediji su pisali i o Putinovoj izolaciji i njegovom navodnom strahu od kovida 19.

Putin je u ponedeljak razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsedavao je sastankom svog saveta bezbednosti. Oba sastanka su, međutim, održana na daljinu, pošto, kako ukazuje Gardijan, lider Kremlja i dalje poštuje meru izolacije zbog virusa korona. Britanski list podseća i da su svetski lideri i Putinovi saradnici koji nisu bili u karantinu bili prinuđeni da na sastancima s njim sede za dugim stolom, na više od deset metara od ruskog predsednika.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov je prošle nedelje rekao da je Putin i ozbiljno bolestan i da je nedavno preživeo pokušaj puča, te da navodni napadači potiču s kavkaskog regiona.

„Ima nekoliko ozbiljnih oboljenja, od kojih je jedno kancer“, rekao je Budanov za ukrajinski medij Ukrajinskaja pravda. Takođe je ukazao da će puč „na kraju dovesti do promene rukovodstva Ruske Federacije. Taj proces je već pokrenut.“

Bivši sovjetski špijun tvrdi i da Putin ima Parkinsonovu bolest dok je Nju lajns magazin naveo da je došao do audio-zapisa tvrdnje jednog oligarha da je Putin „ozbiljno oboleo od raka krvi“. Glasine o Parkinsonu su intenzivirane nakon što je na snimku njegovog susreta sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom navodno primećeno da ruski lider nekontrolisano trza desnu ruku.

Istraživački portal Proekt je pisao da ima navoda da Putin ima kancer štitne žlezde ili neka druga oboljenja. Kako se navodi, pisanje portala je zasnovano na procurelim dokumentima o putovanjima koji ukazuju da su ruskog predsednika redovno posećivali onkolog i dvoje specijalista otorinolarongologije koji, kako se dodaje, često prvi postavljaju dijagnoze u vezi sa štitnom.

Kremlj, s druge strane, sve vreme tvrdi da je Putinovo u „odličnoj“ formi, a portparol Dmitrij Peskov je glasine o njegovom zdravlju nazvao „fabrikovanjem i lažima“.

Gardijan ukazuje da spekulacije o tome da je Putin bolestan kruže u javnosti već dve decenije i da je za to u izvesnoj meri krivac sam Kremlj koji krije informacije o Putinovim kretanjima i zdravlju.

Od kada je stupio na vlast, Putin se u javnosti predstavlja kao sportista u top formi. Jednom se nije pojavljivao u javnosti nekoliko nedelja i tada je bilo navoda da je zadobio sportske povrede na hokeju i džudu. Nedavno je u jednom intervjuu rekao da je na početku predsedničkog mandata pao s konja.

Britanski list piše i da Kremlj redovno koristi unapred snimljene video-snimke koji se često nazivaju „konzerve“ da bi javnosti predočio da je Putin na sastancima u trenutku kada nije u mogućnosti da im prisustvuje. Tako je tokom jednog dužeg odsustva iz javnosti za vreme pandemije virusa korona Putin tvrdio da je bio u Moskvi, a mediji su izveštavali da je u Sočiju dok se on povremeno pojavljivao u kancelariji kao da je u Moskvi.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu bilo je i spekulacija o Putinovoj gestikulaciji koja navodno ukazuje da trpi bolove, što bi, kako se navodi, moglo da ukazuje da ima probleme s leđima. Bilo je i navoda da nosi pojas za leđa ili pancir u javnosti, pošto je primećeno da mu je trup masivniji.

Ruski predsednik u oktobru puni 70 godina i njegovo zdravstveno stanje će verovatno biti tek predmet brojnih spekulacija, ali Budanov tvrdi da mu je u svakom slučaju sigurno „ostalo najmanje nekoliko godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.