Tihanovska traži međunarodnu istragu i suđenje vlasti Belorusije 1Foto: EPA-EFE/ TATYANA ZENKOVICH

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je danas pozvala da se formira međunarodni sud za istragu i procesuiranje zločina koje je navodno počinila vlast predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska se danas u Pragu obratila gornjem domu Parlamenta Češke.

„Ne možemo dozvoliti da diktatori pišu istoriju“, rekla je ona i zatražila od Češke da organizuje medjunarodnu konferenciju o stanju u Belorusiji.

U Belorusiji su posle prošlogodišnjih predsedničkih izbora koje opozicija smatra nelegitimnim, izbili masovni protesti. Gradjani su na ulice izašli nezadovoljni proglašenjem pobede Lukašenka koji je time dobio i šesti mandat na vlasti. Snage bezbednosti su uhapsile i pretukle više od 35.000 ljudi.

Tihanovska je to nazvala „terororm koji se nije dogodio od Staljina“.

„Jedino rešenje krize u Belorusiji mogu da budu slobodni izbori“, rekla je ona.

Pozvala je evropske zemlje da uvedu još sankcija beloruskoj vladi, da prekinu kupovinu naftnih proizvoda i djubriva iz te zemlje i da ne saradjuju sa beloruskim državnim institucijama i bankama.

„Teroristička priroda Lukašenkovog režima je sada očigledna čitavom svetu“, ocenila je ona.

Tihanovska je u poseti Češkoj na poziv predsednika Senata češkog Parlamenta Miloša Vistričila, a sastala se i s predsednikom Milošem Zemanom i s premijerom Andrejem Babišem.