Tramp: Fauči svedoči naredne nedelje u Senatu 1Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da će glavni zdravstveni zvaničnik Sjedinjenih Država Entoni Fauči svedočiti naredne nedelje u Senatu, na pretresu o odgovoru zemlje na korona virus, ali da nije mogao da svedoči u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate, prenosi Glas Amerike.

Tramp je, u obraćanju novinarima u Beloj kući, branio odluku da spreči Faučija da svedoči u donjem domu Kongresa i optužio demokrate da pokušavaju da mu „smeste“, da ga mrze i da žele da pobede na predsedničkim izborima u novembru.

Predstavnički dom je nameštaljka. Predstavnički dom je grupa ljudi koji mrze Trampa. U odbore su stavili sve koji mrze Trampa. Predstavnički dom bi trebalo da se stidi, demokrate bi trebalo da se stide zato što ne žele da uspemo.

Žele da budemo nesupešni da bi pobedili na izborima, na kojima ne mogu da pobede, rekao je Tramp.

Fauči, koji je na čelu Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, trebalo bi da 12. maja svedoči pred senatskim Odborom za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije, uz ostale visoke američke zdravstvene zvaničnike – među kojima su komesar Uprave za hranu i lekove Stiven Han i direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild.

Od Faučija je traženo da 6. maja svedoči u pododboru Predstavničkog doma koji nadzire zdravstvene programe, ali je Bela kuća saopštila da bi njegovo svedočenje bilo „kontraproduktivno“.

Tramp je u utorak pozvao i Kinu da obelodani šta sve zna o poreklu korona virusa, koji se prvobitno pojavio u Vuhanu, a najavio je da će svoj izveštaj objaviti i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari