Anatolij Antonov to je rekao samo dan nakon što je Bloomberg naveo kako je Putin rekao ruskim diplomatima da je predložio Trumpu da se održi referendum u regionu, gde separatisti koje podržava Rusija drže delove dve provincije.

Prema istom izvoru, Putin je rekao diplomatama da neće objaviti plan o referendumu javno, kako bi dao vremena Trumpu da ga razmotri.

„O ovome se razgovaralo“, rekao je Antonov, očigledno misleći na sam sukob, a ne na predlog referenduma.

On je rekao i da su „urađeni konkretni predlozi kako rešiti ovo pitanje“, ali ih nije opisao.

Trump je na Twitteru napisao da su on i Putin razgovarali o situaciji u Ukrajini, ali nije pomenuo potencijalni referendum ili dao druge detalje.

Više od 10.300 ljudi je ubijeno od aprila 2014. godine u sukobu između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnim regijama Ukrajinen Donjecku i Luhansku.

Aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima i podrškom separatistima u istočnoj Ukrajini, navelo je SAD, Evropsku uniju i druge da uvedu sankcije protiv Rusije.

Rusija je zauzela Krim u martu 2014. nakon što je poslala vojsku, preuzela ključne objekte i održala referendum koji je najmanje 100 država Ujedinjenih nacija smatralo nelegitimnim.