Tramp: Kina prekršila sporazum 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Trampovi komentari su usledili pošto je Peking saopštio da će uzvratiti „neophodnim kontramerama“ ako SAD povećaju tarife na kineske proizvode. Američki predsednik je prošle nedelje obećao da će više nego udvostručiti tarife na 200 milijardi dolara vrednu kinesku robu.

Uprkos tome, dve strane su juče održale trgovinske razgovore. Kinesku delegaciju za pregovore s Vašingtonom predvodio je vicepremijer Liju He, jedan od najmoćnijih zvaničnika u Kini. Liju, koji je zadužen za nadzor u domenu ekonomije, školovan je na Harvardu i tečno govori engleski.

Tramp je uoči razgovora optužio kineske lidere da krše sporazum o kojem SAD pregovaraju u domenu trgovine. „Prekršili su sporazum. Ne mogu to da rade. Zato će platiti“, rekao je Tramp pristalicama na mitingu u Floridi. On je naglasio da ukoliko dve strane ne postignu dogovor, apsolutno nije pogrešno uzimati više od sto milijardi dolara godišnje.

Izgleda da su se dve strane tek nedavno približile sporazumu kojim bi se okončao trgovinski rat. Međutim, Tramp je u nedelju na Tviteru rekao da će SAD ove nedelje povećati tarife na 200 milijardi dolara vrednu kinesku robu, te da bi mogle da se uvedu i nove tarife. Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer je kasnije optužio Kinu da okleva sa ispunjavanjem obaveza u trgovinskim pregovorima. On je, međutim, naglasio da je sporazum i dalje moguć.

Tarife su porez koji plaćaju uvoznici na inostrane proizvode, te će tarifu od 25 odsto koju su SAD uvele na kinesku robu plaćati američke kompanije.

Eskalacija trgovinskog rata se značajno odrazila na finansijska tržišta, piše Bi-Bi-Si. Ranije ove nedelje tržišta akcija zabeležila su znatan pad zbog potencijalnih viših tarifa i investitori su i dalje oprezni. Indeks Heng Seng pao je juče za više od dva odsto, a Šangaj Kompozit za gotovo 1,5 odsto.

Lajtizer je u sredu izdao saopštenje u kojem se navodi da će tarife na široki spektar kineske elektronske opreme, mašinerije, automobilskih delova i nameštaja danas skočiti za 25 odsto. Tarife na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara trebalo je da budu povećane sa deset na 25 odsto početkom godine, ali se to odlagalo kako su pregovori napredovali. Ako ipak stupe na snagu, Kinezi su rekli da će uzvratiti istom merom.

„Eskalacija trgovinskog razdora nije u interesu naroda dve zemlje i ljudi u svetu. Kineska strana duboko žali što će ukoliko SAD implementiraju mere s tarifama, Kina morati da preduzme neophodne kontramere“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva trgovine.

Tramp je takođe rekao da bi SAD mogle ubrzo da opterete i kinesku robu u vrednosti od 325 milijardi dolara tarifama od 25 odsto.

Dve strane su već jedna drugoj uvele tarife na robu u vrednosti od više milijardi dolara, što je rezultiralo neizvesnom situacijom za kompanije i problemima u globalnoj ekonomiji. Međunarodni monetarni fond je saopštio da je eskalacija trgovinskih tenzija između SAD i Kine bio jedan od faktora koji su doprineli „znatno slabijoj globalnoj ekspanziji“ krajem prošle godine, pošto je smanjila svoje prognoze za globalni rast za 2019.