Tramp preti Evropi carinama 1Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Tramp je novinarima rekao da su carine nešto što američka administracija razmatra u pokušaju da dogovori sporazum, ali je, misleći na EU, rekao da su „oni jako tvrdi“ „Ako ne dogovorimo sporazum, primenićemo carine“, rekao je Tramp.

Agencija Rojters podseća da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao ranije ove sedmice da je američki predsednik, poznat po čvrstom protekcionističkom pristupu u trgovini, obećao da za sada neće nametati dodatne carine na uvoz evropskih vozila.

Rojters podseća da tajni izveštaj iz ministarstva trgovine, koje je Trampu poslat tokom vikenda, otvara predsedniku SAD prostor da preti carinama do 25 odsto na uvezene automobile i autodlove tako što se uvoz opisuje kao navodna pretnja nacionalnoj sigurnosti.

Navodeći da je izveštaj „studija“ i da je pomno proučen, Tramp je rekao da će naknadono prosuditi može li se sa EU „dogovoriti pošteni sporazum“. Prema oceni agencije AP, Tramp je „jasno stavio do znanja da svaka konačna odluka o tom pitanju zavisi od trgovinskih pregovora između SAD i EU“, ali podseća da je u prošlogodišnjim javnim raspravama ideja nametanja uvoznih poreza na automobile ostala bez podrške, čak i u američkoj automobilskoj industriji.