Trampova može da izazove nasilje nad novinarima 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Stručnjaci iz Ujedinjenih nacija osudili su napade predsednika SAD Donalda Trampa na medije, upozoravajući da bi njegova retorika puna mržnje mogla da rezultira nasiljem nad novinarima.

„Ovi napadi se kose sa obavezama zemlje da poštuje slobodu štampe i međunarodni zakon o slobodi štampe“, navodi se u zajedničkom saopštenju dva stručnjaka u domenu slobode izražavanja – Dejvida Keja, koga je imenovao Savet UN za ljudska prava i Edisona Lanza, koji je na istoj poziciji postavljen u Međuameričkoj komisiji za ljudska prava. Trampovi napadi su „strateški, osmišljeni tako da potkopavaju poverenje u izveštavanje i stvaraju sumnje u proverljive činjenice“, kaže se u saopštenju i dodaje da predsednik „nijednom nije pokazao da je određeno novinsko izveštavanje bilo vođeno bilo kakvim uobičajenim motivima.“ „Posebno se bojimo da se tim napadima povećava opasnost da novinari budu predmet nasilja“, navode stručnjaci UN.

NJihovo saopštenje je usledilo u trenutku kada je Tramp intenzivirao kritiku medija. Predsednik SAD je u nedelju na Tviteru uputio oštru kritiku na račun medija, nazivajući novinare „nepatriotama“. „Kada mediji, koji su poludeli zbog trampovskog poremećenog sindroma, obelodanjuju unutrašnje diskusije naše vlade, zaista izlažu živote mnogih, ne samo novinara, opasnosti! Veoma nepatriotski!“, poručio je Tramp na Tviteru. „Sloboda štampe ide zajedno sa odgovornošću da se objavljuju tačne vesti. Devedeset odsto vesti o mojoj administraciji je negativno uprkos izuzetno pozitivnim rezultatima koje ostvarujemo, te nije čudo da je poverenje u medije na rekordno niskom nivou!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari