Trampovi savetnici za Rojters izneli mirovni plan za Ukrajinu, jedan uslov je ključan, oglasili se iz Kremlja 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Svaki mirovni plan za Ukrajinu koji bi predložila moguća buduća američka administracija Donalda Trampa morao bi da odražava realnost na terenu, saošteno je iz Kremlja, prenosi Rojters dodajući „da je ruski predsednik Vladimir Putin ostao otvoren za razgovore“.

Rojters je u utorak preneo da su mu dva ključna Trampova savetnika predstavila plan za okončanje rata u Ukrajini – ako pobedi na predsedničkim izborima – koji podrazumeva da se Ukrajini kaže da će dobiti više američkog oružja samo ako pristane na mirovne pregovore.

„Vrednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Rojters.

„Ne znamo o kakvom planu je reč, niti šta je u njemu navedeno. Predsednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje stvari na terenu“, rekao je on.

„Ostajemo otvoreni za pregovore, a da bismo procenili plan, prvo moramo da se upoznamo sa njim“.

Peskov je rekao da nedavne Putinove predloge za mir nisu prihvatili ni Zapad ni Ukrajina.

„Znate da je Putin nedavno izašao sa mirovnom inicijativom, koju, nažalost, nisu prihvatili ni Zapad ni sami Ukrajinci“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari