Treće zemlje traže olakšice za nabavku vakcina 1Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Šezdesetak zemlja zatražilo je od Svetske trgovinske organizacije (STO) ukidanje patenata za vakcine i za medicinske alate koji se koriste u borbi protiv pandemije kovida-19, javlja danas AFP pozivajući se na nevladine organizacije.

Prema navodima Lekara bez granica (MSF) i organizacije Noulidž ekolodži Internešnel (Knowledge Ecology International – KEI), više od 60 zemalja predalo je Svetskoj trgovinskog organizaciji dopunjeni tekst svog predloga za odricanje od zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv korona virusa i druge medicinske alate za borbu protiv kovida 19.

Nakon što je KEI objavio revidirani tekst sa zahevom za odricanje od svojine nad patentima, u STO nisu mogli da potvrde autentičnost dokumenta, ali je jedan zapadni diplomata, upoznat sa raspravama o tom pitanju, rekao da je tekst veerodostojan i da je podeljen svim članicama STO.

Odricanje vlasničkih prava trebalo bi, kako je navedeno u tom tekstu, da se odnosina vakcine, sredstva za negu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu protiv kovida 19, kao i materijale za njihovu proizvodnju.

Zatraženo je da odricanje od patenata trebada važi „najmanje tri godine“ od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Generalni savet STO odluči o mogućem produžetku važenja.

„Svrha odricanja je ukidanja monopola za sve medicinske alate potrebne u borbi protiv ove pandemije“, ocenila je Lina Mengheni, šefica organizacije Lekaribez granica za Južnu Aziju. Ona je sugerisala da vlade u okolnostima zastrašujućeg poratsa broja zaraženih i umrlih treba da pokažu „fleksibilnost za suzbijanje pandemije“ .

Svetska zdravstvena organizacija jee, podseća AFP, od oktobra prošle godine suočena s pozivima Indije i Južnoafričke Republike za privremeno ukidanje zaštite intelektualne svojine nad vakcinama i opremom za borbu protiv korone kako bi zemljama u razvoju blažila nejednakost u pristupu vakcinama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.