Tri beloruske Poljakinje oslobođene iz zatvora, stigle u Poljsku 1Foto: Pixabay/Ichigo121212

Tri pripadnice poljske etničke manjine u Belorusiji koje su vlasti te zemlje zatvorile oslobođene su i nalaze se u Poljskoj.

Njih tri su stigle u Poljsku 25. maja ali detalji o njihovom oslobađanju i izlaženju iz Belorusije tek su objavljeni danas.

Irena Bjernačka, Marija Tiskovska i Ana Paniševa su u razgovoru sa novinarima rekle da ne mogu da iznesu detalje njihovog oslobađanja ali su izrazile zahvalnost Poljskoj i opisale uslove u beloruskim zatvorima kao teške.

Paniševa se zahvalila poljskoj državi što je spasila iz zatvora i opisala kako su je tukli, izlagali psihološkoj torturi i uskraćivali lekarsku negu zbog povrede kičme i slomljenog zgloba tokom dvomesečnog zatvora.

„Svirepi dani za nedužne ljude dovedene u zatvor po izmišljenim optužbama“, rekla je ona. Paniševa je rekla da je bila optužena za glorifikovanje nacizma što je kako je rekla za nju „svirepa“ i apsurdna optužba zato što je njena porodica bila na meti nacističkih snaga za vreme Drugog svetskog rata.

Njih tri su uhapšene u okviru mera protiv etničkih Poljaka u Belorusiji koji se protive predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je njihovo oslobadjanje rezultat napora poljske diplomatske i konzularne službe.

Grupe za odbranu ljudskih prava su ih smatrale političkim zatvorenicima, a evropski šef diplomatije Žozep Borel je apelovao za njihovo oslobađanje.

Još dvoje manjinskih Poljaka se nalazi u zatvoru u Belorusiji.

Zamenik poljskog ministra spoljnjih poslova rekao je na konfernciji za novinare da Poljska ispunjava obavezu da zaštiti Poljake gde god da žive u svetu, čak iako su gradajani drugih nacioja.

„Svi Poljaci u svetu koji su pod represijom će uvek naći podršku i utočište u Republici Poljskoj“, rekao je on i dodao da Poljska očekuje oslobađanje svih političkih zatvorenika iz Belorusije.

Poljska, članica EU koja deli granicu sa Belorusijom, podržava demokratsku opoziciju protiv predsednika Aleksandra Lukašenka. Zajedno sa Litvanijom Poljska je postala ključno mesto za utočište za beloruske aktiviste i studente u izgnanstvu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.