Tuđman je rekao da prvo "odu" civili 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Brojne nevladine organizacije koje se bave ustanovljenjem odgovornosti i istine tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, osudile su pravosnažnu oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, složivši se da ta presuda sasvim sigurno nije donela pravdu žrtvama.

Oslobađanjem generala, drugostepenom presudom iz novembra 2012. godine je utvrđeno da nema državne odgovornosti  Hrvatske za zločine počinjene za vreme i nakon „Oluje“ – nema zajedničkog zločinačkog poduhvata, te nema ni njihove krivične odgovornosti.

Podsetimo, prvostepenom presudom koja je donesena aprila 2011. godine, Gotovina (kao komandant Zbornog područja Split) je osuđen na 24, Markač (kao komandant Specijalne policije) na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, dok je Ivan Čermak, komandant Zbornog područja Knin, oslobođen.

Nemanja Stjepanović, bivši istraživač Fonda za humanitarno pravo, koji je pratio ovaj sudski proces, ocenio je tada da je prvostepena presuda – u kojoj je donet zaključak o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa tadašnjim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom – „jedna od najkonzistentnijih i najuverljivijih presuda“ koje je doneo Haški tribunal.

Prema njegovim rečima, ni haško tužilaštvo niti Pretresno veće nisu sporili da je legitimni aspekt „Oluje“ bio oslobađanje dela hrvatske teritorije koja je bila pod kontrolom samoproklamovane Republike Srpske Krajine.

„Međutim, tužilaštvo je tvrdilo, a posle i Pretresno veće i prihvatilo, da je postojao i drugi aspekt toga, a to je da zajedno sa vojskom budu proterani i civili. Na jednom mestu Franjo Tuđman kaže da prvo treba da pođu civili, pa će onda za njima poći i vojska. Dakle, ja ne znam da li nešto može biti očiglednije od toga da je jedan tako nelegitiman cilj predstavljen jasnije u nastupu nekog političara.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.