Turska: U Egejskom moru stradalo šest migranata, uključujući dve bebe 1Migranti, Ilustracija Foto: Pixabay/Geralt

Šest migranata među kojima dve bebe stradalo je u turskim vodama Egejskog mora gde ih je Grčka vratila nazad, javila je danas turska obalska straža.

Turske vlasti su takodje jutros spasle 73 osobe koje su pokušavale da stignu do Evrope kod jugozapadne provincije Mugla, dodala je obalska straža u saopštenju.

Prema njima vraćeni ljudi nalazili su se u četiri plovila. Nije im navedena nacionalnost ali su, kako se navodi, krenuli iz libanske luke Tripoli u subotu da pokušaju da stignu do Italije. Obalska straža se poziva na svedočenja spasenih.

Migranti su na kraju pozvali grčke vlasti u pomoć pošto su u ponedeljak ostali bez goriva kod grčkog ostrva Rodosa, naveo je isti izbor.

„Rekli su nam da su prvo prebačeni u brod grčke obalske straže, oduzete su im stvari od vrednosti i onda su stavljeni u četiri čamca i ostavljeni blizu turskih teritorijalnih voda“, rekao je jedan pripadnik turske obalske straže.

Atina i Ankara se uzajamno optužuju da krše prava migranata.

Grčka je u nedelju priznala da je sprečila dolazak više od 150.000 osoba bez dokumenata do njenih kopnenih i pomorskih granica od početka godine, od kojih 25.000 samo u avgustu mesecu.

Atinu su više puta kritikovale nevladine organizacije zbog ilegalnih vraćanja migranata ka Turskoj, preko kopna i mora, ali ona je uvek negirala te optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari