Turska uhapsila osumnjičenog za ubistvo predsednika Haitija 1Foto: Pixabay/luctheo

Turske vlasti su uhapsile muškarca osumnjičenog za ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza.

Osumnjičeni preduzetnik Samir Handal uhapšen je juče ujutru na aerodromu u Istanbulu, na putu iz SAD ka Jordanu, na osnovu crvene poternice Interpola.

Handalu su turske vlasti odredile pritvor od 40 dana.

Ministar spoljnih poslova Haitija Klod Žozef izjavio je da je razgovarao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom o hapšenju Handala, ne navodeći detalje.

Handal se pominje kao jedan od zaverenika koji su ubili Moiza, zbog čega je do sada uhapšeno više od 40 osumnjičenih, uključujući 18 bivših kolumbijskih vojnika i nekoliko policajaca Haitija.

Kolumbijske vlasti su navele da većina uhapšenih bivših vojnika te zemlje nije bila upoznata sa prirodom operacije za koju su bili unajmljeni.

Moiz, koji je postao predsednik 2017. godine, ubijen je 7. jula iz vatrenog oružja u svom domu, a njegova supruga je ranjena u tom napadu.

Ubistvo Moiza je produbilo političku nestabilnost u zemlji, koja pokušava da se oporavi i od zemljotresa magnitude 7,2 u kojem je u sredinom avgusta poginulo više od 2.200 ljudi. Zemlja je pogođena i povećanim nasiljem bandi i teškom nestašicom goriva.