Turska upozorava da može da zamrzne proces ulaska Švedske i Finske u NATO 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Turska i dalje može da „zamrzne“ članstvo Švedske i Finske u NATO-u ukoliko dve zemlje ne preduzmu korake koji ispunjavaju bezbednosne zahteve Ankare, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Prošlog meseca Turska je povukla prigovor na pridruživanje Švedske i Finske alijansi, ali je upozorila da će blokirati proces ako ne uspeju da izruče osumnjičene koji su povezani sa zabranjenim kurdskim grupama ili mrežom prognanog sveštenika optuženog da je organizovao neuspeli državni udar.

Prijem nordijskih zemalja tek treba da odobre parlamenti svih 30 članica NATO-a, a turski parlament bi mogao odbiti da ratifikuje sporazum.

„Želeo bih još jednom da podsetim da ako ove zemlje ne preduzmu neophodne korake da ispune naše uslove, mi ćemo zamrznuti proces pristupa. Naš stav po ovom pitanju je vrlo jasan. Ostalo je na njima“, rekao je Erdogan.

Švedska i Finska nisu odmah reagovale na Erdoganove komentare.

Turska optužuje dve zemlje da su previše popustljive prema grupama koje smatra pretnjama nacionalnoj bezbednosti. Turski ministar pravde rekao je ranije ovog meseca da je vlada obnovila zahteve za izručenje osumnjičenih za terorizam koje traži njegova zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.