Foto: Borislav Troshev

Tusk je, na konferenciji za novinare posle završetka Samita EU-Zapadni Balkan, rekao da je prošlo mnogo vremena od ovakvog susreta u Solunu, zbog čega je doneta odluka da se ovakav format susreta organizuje za dve godine u Hrvatskoj.

To je najbolji dokaz da su evropske integracije regiona top prioritet za EU, dodao je Tusk.

Tusk je rekao da je bilo skepticizma između lidera o temi proširenja, ne zbog regiona, već proširenja EU kao fenomena.

Premijer Bugarske Bojko Borisov zahvalio je evropskim liderima koji su došli u Sofiju, napominjući da je taj skup doneo do pre nekoliko godina nezamislive stvari poput toga da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači rukuju zbog sporazuma o povezivanju.

Bilo je mnogo straha i razgovora u zapadnim medijima oko integracije regiona, ali ako zamislimo da je Zapadni Balkan jedna država, on bi imao BDP od 96 milijardi evra, što je BDP SLovačke, a stanovnika manje nego Rumunija.

Da li je to taj veliki strah i da li je to pretnja EU? Da li je bolje da pregovaraju o EU i težem ispunjavanju kriterrjuma, ili ih ostaviti tihom uticaju drugih geostrateških igrača, upitao je Borisov.

Borisov je rekao da je dobra vest i nešto što će makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras podeliti sa svojim građanima.

Jasno je da sa svim pitanjima koje imamo, sa velikim geostrateškim igračima na svetu, da je jedini rezultat za EU da budemo ujedinjeni. Osetio sam da snaga EU leži u jedinstvu, zaključio je Borisov.

Po završetku samita ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisao je sa bugarskom koleginicom sporazum o zajedničkoj obavezi dve države za uspostavljanje gasne interkonekcije, kao i Memorandum o razumevanju između Srbije i Evropske investicione banke.

Lideri država Zapadnog Balkana potpisali su i zajedničku izjavu, odnosno to su pred medijima učinili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Crne Gore Duško Marković.