Tviterom se šire nepotvrđene glasine o vojnom puču u Kini, fraza #ChinaCoup postala popularna: Gde je Si Đinping? 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kineski predsednik Si Đinping postao je jedna od najpopularnijih tema na Tviteru usled nepotkrepljenih izveštaja da je u kućnom pritvoru i da je u Kini u toku vojni puč. Ovu informaciju prenelo je i više svetskih medija.

Njuzvik piše da su Si i fraza #ChinaCoup postali popularni na društvenim mrežama nakon što su desetine hiljada korisnika proširile nepotvrđene glasine da je predsednika privela i svrgnula Narodnooslobodilačka armija Kine.

Internet je prepun izveštaja koji govore da se „nešto dešava“ u Kini, a nagađanja ljudi variraju od političkog ili vojnog udara protiv predsednika Si Đinpinga do potencijalnih vojnih aktivnosti u zapadnoj Kini, prenosi outlookindia.com.

Dokazi koji se navode za takva nagađanja uključuju izveštaje o otkazanim putničkim letovima u delovima Kine kao i snimke navodno vojnih vozila koja se kreću ka prestonici Pekingu. Si, kako se napominje, neko vreme nije viđen u javnosti.

Međutim, nema zvaničnog komentara o ovim nagađanjima, niti potvrđenog izveštaja o kretanju vojske ka prestonici.

Glasine je podstakao i indijski političar Subramanian Svami, koji ima 10 miliona pratilaca na Tviteru, a koji je danas tvitovao: “Nove glasine koje treba proveriti: Da li je Si Đingping u kućnom pritvoru u Pekingu? Kada je Si nedavno bio u Samarkandu, lideri Komunističke partije Kine trebalo je da uklone Sija sa partijskog zaduženja za vojsku. Zatim je usledio kućni pritvor. Tako idu glasine.“

U seriji tvitova, Dru Tompson, bivši zvaničnik Ministarstva odbrane Kine, Tajvana i Mongolije, opisuje te glasine kao “potpunu laž“.

„Otvorena diskusija o protivljenju Siju čini glasine verodostojnim. Uprkos nedostatku dokaza da se Si suočava sa unutrašnjom opozicijom, spekulacije i dalje postoje. Ovo povećava uverljivost glasina, ili nadu za neke, da će Si biti uhapšen.“

Frida Ghitis, kolumnistkinja i bivša dopisnica CNN-a, takođe je odbacila glasine koje dolaze iz Kine.

„Društveni mediji bruje da je u Kini došlo do državnog udara, da je Si Đinping u kućnom pritvoru. Ali nema dokaza da je to istina.

Predsednik Si je nedavno bio na samitu lidera Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu, u Uzbekistanu, gde je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Većina kineskih stručnjaka istakla je da nema znakova puča osim komentara na društvenim mrežama, posebno u indijskim krugovima.

Kineski stručnjak Aadil Brar primetio je da je Si verovatno u karantinu nakon što se vratio sa samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), što bi objasnilo njegovo odsustvo iz javnosti.

Brar je takođe podelio podatke o letovima koji pokazuju da nema prekida letova. On je dalje podelio vizuelne prikaze javnih brifinga visokih kineskih zvaničnika, sugerišući da vlada funkcioniše normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.