U 2020. o skoro polovini dece mlađe od tri godine u EU brinuli isključivo roditelji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U 2019. godini o skoro polovini (47,1 odsto) sve dece mlađe od tri godine u EU brinuli su se isključivo njihovi roditelji. Sa druge strane oko 35,3 odsto dece imalo je neku vrstu formalne nege najmanje jedan sat nedeljno, dok su o četvrtini brinule bake i deke, druga rodbina ili profesionalni vaspitači najmanje jedan sat nedeljno.

Pandemija COVID-19 donela je promene u aranžmanima za brigu o detetu 2020. godine u Evropskoj uniji u odnosu na period pre socijalnog udaljavanja i zatvaranja ustanova za negu.

Udeo dece mlađe od tri godine o kojoj brinu samo njihovi roditelji znatno se razlikovao u državama članicama EU, od najnižih 21,2 odsto u Holandiji i 22,6 odsto u Portugaliji, do preko 60 odsto u Hrvatskoj (60,8 odsto), Slovačkoj (61,2 odsto) i Letoniji (63,8 odsto), dostigavši vrhunac od 69,9 odsto u Bugarskoj, beleži Eurostat.

U 2020. o skoro polovini dece mlađe od tri godine u EU brinuli isključivo roditelji 2
Foto: ec.europa.eu/Eurostat

Više od trećine dece mlađe od tri godine u nekom od formalnih smeštaja za decu

Kada se o deci ne brinu isključivo njihovi roditelji, oni mogu da računaju na neki oblik formalne brige o deci, uključujući školsku brigu kao deo obaveznog obrazovanja.

Otprilike trećina dece (35,3 odsto) u EU imala je neki oblik formalne nege najmanje jedan sat nedeljno, oko 21,5 odsto ju je imalo duže od 30 sati nedeljno, a 13,8 odsto manje od 30 sati nedeljno.

Među državama članicama EU, Danska sa dve trećine (66 odsto) dece o kojima se neko najmanje sat vremena nedeljno formalno brine imala je najveći udeo, zatim Holandija (64,8 odsto), Luksemburg (60 odsto) i Španija (57,4  odsto).

Na drugom kraju skale, Češka je imala najmanji udeo (6,3 odsto), zatim Slovačka (6,6 odsto), Poljska (10,2 odsto), Rumunija (14,1 odsto) i Hrvatska (15,7 odsto).

Četvrtina dece u drugim vrstama nege

Ostale vrste brige o deci uključuju brigu profesionalnog bebisitera ili bake i deke, ostalih članova domaćinstva (isključujući roditelje), ostale rođake, prijatelje ili komšije.

Od 25,9 odsto dece mlađe od tri godine u EU koja su bila u ovoj vrsti nege, nešto više od sedam odsto ih je bilo najmanje 30 sati nedeljno u njoj, dok je 18,7 odsto dece provodilo u istoj toj nezi manje od 30 sati sedmično.

U 2020. o skoro polovini dece mlađe od tri godine u EU brinuli isključivo roditelji 3
Foto: ec.europa.eu/Eurostat

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.