Lokalni izbori u BiH: Poraz Izetbegovića u Sarajevu, Dodika u Banjaluci (VIDEO) 1Foto:Beta/AP

Dodao je kako je SDA dobila načelničke pozicije širom BiH. Razlog poraza u Sarajevu video je u ujedinjenju opozicije ili, kako je kazao, „svi zajedno protiv SDA“, prenosi N1 Sarajevo.

S druge strane predsednik SNSD-a Milorad Dodik priznao je poraz u Banjaluci. Dodik je kazao kao je tužan i da mu nije nimalo drago što je „izgubio Banjaluku“, javlja N1 Sarajevo.

Danas su u Bosni i Herecegovini održani lokalni izbori, biračka mesta koja su jutros u sedam sati otvorena za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati, a ona biračka mesta koja su iz različitih razloga otvorena kasnije bila su zatvorena kasnije da bi nadoknadile vremenski zaostatak.

Izbore su osim novih pandemijskih uslova obeležila i brojne pritužbe, prijave o kupovini glasova, onomogućavanje rada posmatrača, kao i žalbe građana da im je zbog izolacije uskraćeno pravo glasa.

Pritužbe su imali i glasači u inostranstvu.

Opozicioni kandidat Draško Stanivuković proglasio pobedu u Banjaluci

Opozicioni kandidat Draško Stanivuković večeras je proglasio pobedu za gradonačelnika Banjaluke nad kandidatom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igorom Radojičićem.

„Pobedili smo u Banjaluci. Posle 22 godine u Banjaluci je pobedio čovek“, kazao je Stanivuković u obraćanju iz svog Izbornog štaba.

On je naveo da će Trg Krajine u Banjaluci ubuduće biti slobodan, i da će on, posle četiri godine, moći da uđe u zgradu gradske uprave, a da ga policija ne uhapsi ili istera.

Stanivuković je pozvao sve koji su morali otići iz Banjaluke da se vrate, jer će ubuduće Banjaluka biti, kako je naveo, slobodan grad i grad bez podela.

„Ovo je i poruka građanima RS da su promene moguće i da one prijaju“, istakao je Stanivuković.

SNSD je na vlasti u Banjaluci od 1998. godine.

Stanivuković je bio kandidat svoje Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS), kao još nekoliko manjih opozicionih stranaka.

Kandidat SNSD-a Igor Radojičić imao je podršku ostalih članica vladajuće koalicije na entitetskom nivou.

Srđan Mandić uzeo Centar u Sarajevu

Kandidat izborne četvorke (Naše stranka, Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Nezavisna bosanskohercegovačka lista) Srđan Mandić proglasio pobedu u sarajevskoj Opštini Centar.

„Moje ime je Srđan Mandić i ja sam novi načelnik opštine Centar“, rekao je on zahvalivši se i kolegama iz ostalih stranaka Četvorke.

„Od ovog momenta ja sam načelnik za sve građane i posebno za one koji nisu glasali za mene. Ja sam dete ovog grada i biću načelnik svih građanki i građana koji u ovoj opštini žive“, dodao je on uz poruku da je ovo „početak jedne nove Bosne i Hercegovine“.

Rekao je i da je kampanja bila nekorektna, ali da svima oprašta. Naša stranka održala je večeras pres-konferenciju u prostorijama stranke na kojoj su saopštili da su na danas održanim izborima ostvarili sjajne rezultate.

Predsednik stranke Predrag Kojović zahvalio se volonterima i članovima stranke kao i građanima koji su „smogli hrabrosti i glasaju“.

„Ovo je bio referendum o tome u kakvoj Bosni i Hercegovini hoćemo da živimo. Ponosan sam jer su građani Sarajevo jasno i glasno rekli, želimo da živimo u BiH u kojoj se ljudi ne žele deliti po torovima“, rekao je on.

Izborni štab SNSD: Imamo odlične trendove, najavljuju pobedu u Prijedoru, ali ne i u Banjaluci

Šef Izbornog štaba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Srdjan Rajčević izjavio je da ova stranka ima odlične trendove, pre svega u Prijedoru.

On je izjavio da SNSD za sada vodi u mnogim opštinama i gradovima, pre svega u Trebinju, Gradiški, Foči, Istočnom Sarajevu, Čelincu, Laktašima, Prnjavoru, Srpcu.

„U Istočnom delu Srpske dobro stojimo u Kalinoviku, Nevesinju, a na pragu smo pobede u Rogatici i Višegradu“, naveo je Rajčević.

Što se tiče Banjaluke, on je kazao da treba još sačekati, jer kako je naveo, informacije pristižu jako sporo.

„Imamo vrlo dobre pokazatelje u pojedinim mesnim zajednicama kao, na primer, u Krupi na Vrbasu. Imamo dobre pokazatelje i u mesnim zajednicama Nova Varoš, Vrabanja i slično“, rekao je Rajčević.

Opozicioni kandidat u Banjaluci Draško Stanivuković je već proglasio pobedu, a iz njegovog Izbornog štaba saopštili su da on vodi na 90 posto biračkih mesta u najvećem gradu RS.

Problemi na izborima u Doboju, PDP traži ponavljanje izbora u tom gradu

Iz izbornog procesa u Doboju povukli su se SDS, PDP, DNS i SP kao i neki nezavisni kandidati, objavila je BN televizija, pozivajući se na informacije iz izbornih štabovima tih stranaka.

Razlog takve odluke je, kako je navedeno, što je njihovim posmatračima onemogućen pristup biračkim odborima zbog čega su danas organizovali mirni protest.

Nakon toga odluku da se povuku iz izbornog procesa doneli su i kandidati tih stranaka.

Iz izbornih štabova uputili su prigvor CIK-u BiH za zahtevom za ponavljanje izbora u Doboju kada se za to steknu uslovi.

Prigovor je prosleđen i OHR-u i OEBS-u.

„U Doboju je u toku do sada nezabeženo kršenje Izbornog zakona BiH, jer se posmatračima PDP-a i drugih opozicionih partija i lista zabranjuje ulazak na biračka mesta“, kaže šef Glavnog izbornog štaba PDP-a Igor Crnadak.

Prema njegovim rečima, vlast u Doboju se ponaša „kaubojski i kabadahijski i nadležne institucije moraju hitno reagovati“.

„Posmatračima PDP-a zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mesta, čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran, jer je priprema biračkog mesta i glasačkih listića obavljena bez nadzora opozicionih posmatrača“, dodaje Crnadak.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje je da CIК BiH zaustavi izborni proces u Doboju i poništi sve današnje aktivnosti, te zakaže održavanje izbora u tom gradu u drugom terminu.

U Srebrenici tokom izbornog dana desetine automobila iz Srbije

U Srebrenici je tokom izbornog dana bio primetan veliki broj automobila iz Srbije, objavio je sarajevski portal Klix.

Desetine automobila registarskih oznaka iz Bajine Bašte, Ljubovije, Beograda, Loznice i drugih gradova Srbije danas se moglo videti u Srebrenici, ispred biračkih mesta.

Pravo glasa u Srebrenici ima 14.599 osoba, 831 više nego 2016. godine, rečeno je iz Opštinske izborne komisije.

U Srebrenici su građani imali mogućnost da glasaju za Mladena Grujičića, koga su podržale sve srpske političke stranke, i Aliju Tabakovića, koga je podržao probosanski blok.

DNS: U Palama smo izloženi policijskoj torturi

Demokratski narodni savez (DNS) saopštio je da su izloženi policijskoj represiji i napadima u Palama, bez presedana na političkoj sceni Republike Srpske tokom današnjih lokalnih izbora.

Pozvali su Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) i sve medjunarodne posmatrače da pažljivo prate razvoj situacije.

„Uhapšeno je nekoliko aktivista DNS-a, članovi biračkih odbora se pritiskaju da odustanu od svojih pozicija, namerno se vrše opstrukcije na biračkim mestima, gde tradicionalno većinu glasova dobija DNS“, ističe se u saopštenju.

Lokalni izbori u BiH: Poraz Izetbegovića u Sarajevu, Dodika u Banjaluci (VIDEO) 2

Dodaje se da su „specijalne snage Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) okupirale prostorije Izbornog štaba u Palama i da ih drže pod nadzorom“.

„Građani neće biti zastrašeni, a snage napretka i promene će nadvladati sile straha i terora. Možete nas hapsiti, možete nas nadzirati, ali se mi nikada nećemo predati“, navela je stranka.

DNS je članica vladajuće koalicije u kojoj je neposredno pred izbore došlo do unutrašnjih previranja.

Predsednik te stranke Nenad Nešić pozvao je članstvo da podrže opozicione kandidate za načelnike i gradonačelnike, ali su mu mnogi gradski i opštinski izbori otkazali poslušnost.

Odbor DNS-a na Palama je pod Nešićevim uticajem.

Koalicija Pod lupom registrovala 84 kršenja izbornih pravila na lokalnim izborima u BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ saopštila je danas da je za 98 posto posmatrača, angažovanih na lokalnim izborima u BiH, omogućen nesmetan pristup biračkim mestima na koje su bili raspoređeni.

Problem u pristupu biračkim mestima posmatrači su imali na 46 biračkih mesta, od čega većina u Doboju, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima koalicije „Pod lupom“ ova situacija se još rešava sa Gradskom izbornom komisijom Doboj i u komunikaciji sa biračkim odborima, gde se očekuje da će i posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje.

Slična situacija je, kako stoji dalje, zabeležena i na određenom broju biračkih mesta u Banjaluci, a pozitivno je rešeno 24 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja.

„Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora“, navedeno je u saopštenju.

Iz Koalicije „Pod lupom“ saopštili su da zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mestu u zemlji nije istaknuta lista članova biračkog odbora, na kojem bi se video naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza.

Na šest biračkih mesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na dva posto biračkih mesta glasački listići nisu ručno brojani.

Na jednom biračkom mestu u Banjaluci je nedostajalo 130 glasačkih listića, a nakon što je to prijavljeno, navedeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni.

Dalje je navedeno da je tajnost glasanja bila ugrožena u Prijedoru, gde su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora pri čemu su svi mogli videti proces glasanja, ali je situacija rešena po prijavi posmatrača Koalicije „Pod lupom“.

Ova situacija je još zabeležena i u Bratuncu, ali je nakon reakcije posmatrača nepravilnost otklonjena.

Pritisci na birače, kako je navedeno, vršeni su u Zavidovićima gde je stranački posmatrač GDS-a ulazio u kabine za glasanje i verbalno vršio pritisak na birače za koga da glasaju.

Nakon što je Koalicija „Pod lupom“ prijavila slučaj, Opštinska izborna komisija rešila problem.

Slučajevi fotografisanja glasačkog listića su zabeleženi u Sanskom Mostu.

U Trnovu, u delu koji pripada Federaciji BiH zabeleženo je više od 15 slučajeva porodičnog glasanja, a takvi slučajevi su registrovani i u Ilijašu.

Fizički obračun je zabeležen u Gradačcu, kada je član biračkog odbora izbacio kandidata stranke PDA.

„Ukupan broj zabeleženih kritičnih situacija iznosi 84, od čega se 46 prijavljenih situacija odnosi na onemogućavanje posmatranja. Pozitivno su rešena 24 slučaja“, saopštila je ta koalicija.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ je, zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa, angažovala 2. 600 građanskih i nestranačkih posmatrača za lokalne izbore 2020.

SDP: Birački odbori pod kontrolom vlasti u Banjaluci ne dozvoljavaju prisustvo posmatrača opozicije

Socijaldemokratska partija saopštila je da od otvaranja biračkih mesta u Banjaluci na lokalnim izborima u BiH, birački odbori, koji su pod kontrolom vladajućih stranaka, blokiraju ulazak posmtarača opozicije.

„Ovu blokadu pravdaju situacijom izazvanom pandemojom korona virusa, što otvara evidentan prostor za izborne zloupotrebe. O ovome smo obavestili Gradsku izbornu komisiju i ukoliko ne bude brze rekcije pristupićemo blokadi svih biračkih mesta u Banjaluci“, navodi se u saopštenju.

SDP ocenjuje da „predstavnici režima i ovaj put žele da ukradu ustavno pravo građana Banjaluke“, što, kako su naveli, neće dozvoliti.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju loklani izbori, a omogućeno je i glasanje pozitivnima na koronu putem mobilnih kovid timova.

Građani će birati gradske i opštinske vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i Skupštinu Brčko distrikta.

Glasači će birati 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih veća u FBiH, kao i 22 gradonačelnika u RS i Federaciji BiH.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mesta.

Po jedno biračko mesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Osobe zaražene virusom korona, koje za to poseduju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, kao i građani kojima je određena izolacija, glasaće putem posebnih, mobilnih kovid timova.

Po svemu sudeći, osobe koje su pozitivne na kovid ili su u izolaciji, a nije im dostavljena dokumentacija koja to potvrđuje, neće moći da glasaju.

CIK BiH je saopštio da će biračka mesta biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Od juče u 7.00 časova na snazi je izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta, večeras u 19 časova.

Odziv do 16 sati 38 odsto

U Bosni i Hercegovini je do 16 sati izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima bila 38,10 odsto, sa izuzetkom Doboja i Bugojna čiji podaci još nisu dostupni, saopštila je Centralna izborna komisija.

Od ukupno 3.155.316 registrovanih birača na redovnim biračkim mestima na lokalne izbore 2020. godine je do sada izašlo 1.202.106 birača, a njih 2.287 je glasalo u odsustvu, prenoi Klix.ba.

U Federaciji BiH izlaznost do 16 sati je iznosila 35,65 odsto, u Brčko distriktu 35,91 odsto, dok je u Republici Srpskoj izlaznost bila nešto veća, kao i jutros u 11 sati, a glasalo je 42,25 odsto birača od ukupnog broja onih koji imaju pravo da glasaju. Kada su u pitanju glasovi u odsustvu, u Republici Srpskoj je bilo čak 1.970 glasova, a u Federaciji BiH svega 317.

U Brčko distriktu niko nije glasao na nepotvrđenim listićima. Najveći procenat izlaznosti je u Istočnom Drvaru (81,44 odsto), a najmanja izlaznost je, prema podacima Centralne izborne komisije, u Dobretićima (15,69 odsto).

Nešto slabiju izlaznosz, između 20 i 30 odsto imaju opštine Novi Grad Sarajevo, Posušje, Grude, Široki Brijeg, Usora, Sanski Most, Ključ, Livno, a tri opštine imaju izlaznost iznad 70 odsto. To su Trnovo u FBiH, Pale u FBiH i Istočni Mostar.

 

close
Lokalni izbori u BiH: Poraz Izetbegovića u Sarajevu, Dodika u Banjaluci (VIDEO) 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.