U BiH prva žrtva korone, najavljeno uvođenje policijskog časa 1Sarajevo Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Bosni i Hercegovini danas je registrovana prva žrtva korona virusa.

Potvrđeno je da je reč o starijoj ženskoj osobi iz Bihaća, koja je imala hroničnih zdravstvenih problema.

U BiH su ukupno korona virusom zaražene 93 osobe, a dve su izlečene.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara predložio je ministrki finansija FBiH Jelki Miličević i Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite, da se u Federaciji BiH od večeras uvede policijski čas od 20.00 do 05.00 sati.

Čampara je predlog uputio na zahtev premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Predlog za uvođenje zabrane kretanja (policijskog časa) od večeras za sve gradjane na teritoriji FBiH od 20.00 do 05.00 sati, Čampara je, radi zaštite građana, obrazložio bezbednosnom procenom ukupne situacije na teritoriji Federacije BiH, i povećanjem broja zaraženih korona virusom, „kao i učestalim kretanjam migranata u večernjim i noćnim satima“.

Zabrana kretanja bi stupila na snagu večeras i trajala do daljeg.

U RS je ranije danas objavljeno uvođenje policijskog časa.

Višković: Epidemiološka situacija nepromenjena, nove mere Vlade RS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je u odnosu na jučerašnji dan epidemiološka situacija nepromenjena.

Naveo je da je 59 zaraženih korona virusom u RS u stabilnom stanju, a pacijent iz Prijedora je u teškom stanju, priključen na respirator u Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci.

On je naveo da je na UKC Banjaluka korona virusom zaražen i jedan lekar, te su preduzete mere da se zaštite svi koji su bili u kontaktu s njim.

Vlada RS je pokrenula proceduru za nabavku poljske bolnice iz Nemačke, s 500 bolničkih kreveta, a premijer očekuje da bi ona trebalo da bude dopremljena u RS za desetak dana.

Najavio je i kupovinu respiratora i testova za korona virus, i obuku osoblja za testiranje da bi se punktovi za testiranje postavili i u Bijeljini i Foči.

Višković je potvrdio da je doneta odluka o uvođenju policijskog časa u RS od danas do 30. marta, od 20.00 do 05.00 sati.

Tokom policijskog časa napolju će moći da se kreću samo zdravstveni radnici koji su na dužnosti, osobe kojima je neophodna zdravstvena pomoć, pripadnici MUP RS i osobe koje od svojih poslodavaca dobiju potvrdu da su u tom periodu na poslu.

Donete su i odluke o potpunoj zabrani kretanja starijih od 65 godina, i o ograničavanju okupljanja u verskim objektima.

Formiran je Tim sa praćenje mera Republičkog štaba RS za vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.