U Opštini Budva ponovo incidenti oko preuzimanja vlasti 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIC EPA (Arhiva)

U Budvi je danas ponovo došlo do incidenata oko preuzimanja vlasti jer su poslanici i odbornici Demokrata i Demokratskog fronta probili kordon privatnog obezbedjenja u SO Budva i ušli u zgradu Opštine.

Oni su saopštili da neće izaći iz Opštine dok se ne razreši lokalna politička kriza. Nova opštinska vlast, koju predvodi Demokratska partija socijalista, angažovala je privatno obezbedjenje opštinske zgrade.

Oni su ušli u kancelariju predsednika Opštine, a lider Demokrata Aleksa Bečić je, kako prenose lokalni mediji, s prozora poručio okupljenim gradjanima da su se „probudili i da su odbranili izbornu volju“.

„Nama je Crna Goru u srcu, a njima u džepu“, rekao je Bečić o rivalima.

U zgradu Opštine su ušli i smenjeni funkcioneri Marko Carević i Krsto Radović.

Vršilac dužnosti predsednika Opštine Budva Vladimir Bulatović kazao je da je u Budvi „opsadno stanje“, da su „upali u zgradu“ i da je zvao policiju da interveniše.

Probijanje kordona i ulazak u zgradu je usledio pošto su jutros na svoja radna mesta došli novoizabrani funkcioneri Vladimir Bulatović i Snežana Kuč, iako je u petak bilo dogovoreno da niko od razrešenog i novog rukovodstva ne dolaui u Opštinu dok se napetost ne smiri.

Nova većina u SO Budva uspela je 11. juna da smeni Marka Carevića i Krsta Radovića na sednici održanoj u turističkom naselju Slovenska plaža, čemu su prethodili incidenti. Potom je bilo nereda i hapšenja, ali je bilo dogovoreno da se pokuša naći kompromis.

Podsetimo, 17. juna, kako je saopštila, Uprava policije Crne Gore, privedene su 23 osobe zbog sprečavanja policijskih službenika u obavljanju službenih zadataka i navela da je u incidentu povređen jedan policajac kome se ukazuje lekarska pomoć.

Policija je tog jutra, između ostalih, privela nedavno smenjenog predsednika opštine Budva Marka Carevića i smenjenog predsednika Skupštine opštine Budva Krsta Radovića.

Kako je tada prenela RTV Budva, pored Carevića i Radovića, uhapšeni su i menadžer opštine Milo Božović, sekretar Sekretarijata za investicije Mladen Mikijelj, šef kabineta predsednika opštine Nikola Jovanović, kao i Carevićev brat i sin.

Policija je, prema RTV Budva, odbornika Demokratskog fronta Đorđija Vujovića iznela iz zgrade i on je takođe uhapšen. Pre hapšenja, policija je pokušala da u zgradu opštine uvede Upravnu inspekciju.

„Policija je upotrebila hemijska sredstva, a polomljena su i stakla na zgradi opštine“, prenela je RTV Budva 17. juna.

Na ulazu u zgradu Skupštine opštine Budva policija je zatekla nekoliko odbornika, kao i veći broj zaposlenih i građana koji su svojim prisustvom na ulazu onemogućavali policijske službenike Centra bezbednosti Budva da sa Upravnom inspekcijom uđe u prostorije ovog objekta, navedeno je tada u saopštenju.

Posle upozorenja, a potom i naređenja da se raziđu, okupljeni su se oglušili i prilikom intervencije policijskih službenika pružili su aktivni otpor gurajući policijske službenike, precizirala je Uprava policije. Zbog intervencije policijskih službenika, dodato jeu saopštenju, polomljene su stakla na ulaznim vratima zgrade opštine Budva.

Prema izveštajima RTCG tog jutra građani Budve okupili su se oko zgrade opštine Budva, zajedno sa opštinskim funkcionerima, nakon što je u Budvu došlo nekoliko policijskih kombija koji su opkolili opštinsku zgradu. Policijski kordoni opkolili su zgradu opštine sa svih strana.

Predhodno je iz Demokrtatskog fronta Budva saopšteno da je Marko Carević podneo krivičnu prijavu protiv pet lica, zbog, kako su naveli, pokušaja izvršne vlasti da prisilom pogazi demokratiju u Budvi, a Budvanski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) je tada naveo da će se zakon sprovoditi uprkos pretnjama, dok su opozicione partije osudila hapšenja u Budvi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “U Opštini Budva ponovo incidenti oko preuzimanja vlasti”

 1. Pa normalno, izgubili su većinu, treba da predaju vlast, a ne da se zabarikadiraju u zgradu.
  Niko nije iznad Države.

  • Misliš .. ako Bankar kupi poslanika, ili dva .. da je demokratska većina namirena i izgubljena? Misliš .. ako je Milo=Država da niko nije iznad Mila, pa je u redu da pretorijanci silom i hemijom rešavaju problem?

 2. Crna Gora je klasična diktatura, a režim uz pomoć policije i pravosuđa sprovodi silu prema neistomišljenicima. To su „vrednosti“, koje zapad nameće ovim prostorima, jer crnogorski režim ima podršku Brisela i Vašingtona, učlanio je zemlju u Nato pakt, otvorili najviše poglavlja za članstvo u EU. Vučić pokušava da kopira recept, koji njegov crnogorski kolega i prijatelj uspešno koristi 30 godina. Verujem da neće uspeti u toj nameri.

  • Poslije 8 godina diktature, Vučić dobija 76% poslaničkih mjesta. Milo nikad nije imao 2/3. Naša opozicija je jednako jadna kao i u Srbiji. Prvi put sam glaso za DPS 2016. godine, a i sad ću. DPS je jadan i žalostan, ali je alternativa još gora.
   Teško ćete mi objasniti da je skok sa konja na magarca (u doba automobila) pozitivan korak. Ja želim bolje, a onaj ko se ovako otima za fotelju, kao što je šef budvanske Nove srpske demokratije, nije alternativa lopovima iz DPS-a. Vjerovali ili ne, i od DPS-a ima gorih.

 3. To su bivši funkcioneri, višegodišnji kriminalci kojima je najzad< krenula odjavna špica.
  Njima je poodavno već mesto u zatvoru, zbog višegodišnjih mahinacija i milionskih pronevera.
  Krađja je mala reč, za ono što je njihovo zanimanje. Kao što ilustruje primer i iskustvo Svetozara Marovića, koji se bežeći od zatvora krije u Srbiji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.