U Burkini Faso uveden policijski čas od 20.00 1Foto (AP Photo/Sophie Garcia)

Policijski čas uveden je danas od 20.00 sati do 5.30 ujutro u Burkini Faso, gde su pobune izbile u više kasarni u zemlji pogođenoj ekstremističkim nasiljem, javila je nacionalna televizija.

Kairon koji objavljuje uvođenju policijskog časa stalno prolazi u donjem delu ekrana Radio Televizije Burkina (RTB), prenosi novinar agencije Frans pres.

Vojnici su se pobunili danas u više kasarni u Burkini Faso da traže odlazak šefova vojske i prilagođena sredstva za borbu protiv ekstremista koji haraju zemljom od 2015. godine.

Ove pobune u kasarnama u Burkini Faso, zemlji koja je u prošlosti imala više državnih udara i pokušaja puča, ukazuju na krhkost vlasti predsednika Roš Mark Kristijana Kaborea naspram džihadističkog nasilja koje raste u zemlji a koje on ne uspeva da suzbije.

Vlada je brzo reagovala na pobune i navela da jeste bilo pucnjave u nekoliko kasarni ali je demantovala da je vojska preuzela vlast.

Tokom celog dana demonstranti su pokazivali podršku pobunjenicima i postavili su više blokada na ulicama glavnog grada Uagadugua pre nego što ih je policija rasturila, prenose novinari agencije Frans pres.

Jaka pucnjava čula se od sredine noći i nastavila se tokom dana u više kasarni u Uagaduguu, kao i u drugim mestima na severu zemlje, preneli su stanovnici i vojni izvori.

Meštani su potvrdili da su vojnici izašli iz kasarne Sangule Lamizana, pucali u vazduh i opkolili kvart oko zgrade. Danas popodne oko 40 vojnika koji su se nalazili se izvan te kasarne su pucali u vazduh pored nekoliko stotina ljudi koji su se tu okupili da ih podrže.

Vojnici su takođe opkolili kasarnu u vazdušnoj bazi.

Vojnici nisu ni u jednom trenutku tražili odlazak predsednika Kaborea, koga veliki deo stanovništva optužuje da je nesposoban da se suprotstavi ekstremističkim grupama.

Situacija se smirila večeras na ulicama i u kasarnama u Uagaduguu, ali predsednik je do daljneg uveo policijski čas.

Škole će biti zatvorene sutra i u utorak, navela je vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.