U Crnoj Gori na litijama molitve za obolele i zdravstvene radnike 1Foto: EPA-EFE/Boris Pejović (Arhiva)

Litije u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti i večeras su održane u više crnogorskih gradova uprkos preporuci Ministarstva zdravlja da se zbog korona virusa privremeno odlože veći javni skupovi.

Na litijama koje se u Crnoj Gori od pred kraj prošle godine organizuju četvrtkom i nedeljom, večeras su pročitane „molitve za sve bolesne i njihovo ozdravljenje“, kao i „za zdravlje svih zdravstvenih radnika“.

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve je ranije danas najavila da će se na litijama „moliti protiv korona virusa“.

Episkop dioklijski Metodije predvodio je litiju ulicama Podgorice gde je sveštenik Nenad Ilić, iz Amsterdama, kazao da se „ništa veće i važnije ne dešava u Pravoslavlju i svetu od ovoga ovde“ – protestnih skupova zbog novog zakona.

„Pobedićemo“, ocenio je on i pozvao da se, „da bismo sačuvali svetinje, mora sačuvati svetost svih nas, da volimo bližnje“.

Ilić je kazao da je „naravno teška borba sa ovom nepravdom, ovom glupošću i ovim zakonom“, a da se litijama pokazuje da „narod ne mora biti manipulisan politikom i vođen nekim majstorima marketinga“.

Institut za javno zdravlje (IJZ) je danas predložio mere, među kojima zabranu svih javnih skupova i zatvaranje svih vaspitno-obrazovnih ustanova na 15 dana. Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti saopštilo je da će se naknadno izjasniti o tim preporukama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Crnoj Gori na litijama molitve za obolele i zdravstvene radnike”

  1. ako su litijaši molili i za zdravstvene radnike u srbiji očigledno je da je to stiglo do svevišnjeg . ako ne sve, a ono 10% sigurno .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.