U Crnoj Gori od danas na snazi ublažene epidemiološke mere 1Crna Gora Foto: Pixabay/Free-Photos

U Crnoj Gori od danas ukinuto je vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, a proširena je lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili prije COVID-19 epidemije, predviđeno je novim merara Ministarstva zdravlja, prenosi RTCG.

RTCG na svom portalu prenosi da je novim merama predviđeno je da ugostiteljski objekti, umesto do ponoći, mogu da organizuju radno vreme u skladu sa definisanim radnim vremenom i uz saglasnost nadležne lokalne samouprave.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da na snazi ostaje mera zabrane izvođenja muzičkog programa uz učešće pevača i muzičara, osim na terasi/bašti od 20 do 23 sata i uz stogo poštovanje akata koji propisuju ograničenja za buku.

Novim merama ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, i sl.).

„Oni su do sada mogli da rade do 23 sata, a od danas organizuju radno vreme u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i pre pandemije izazvane novim korona virusom“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Navodi se da je novim merama predviđeno ukidanje vremenskog ograničenja rada priređivača igara na sreću koji umesto od sedam do 23 sata, mogu da organizuju u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i pre pandemije izazvane novim korona virusom.

Nove mere, dodaje RTCG, predviđaju ukidanje vremenskog ograničenja rada ustanova obrazovanja i kulture.

Oni su objasnili da se je novim merama predviđeno ukidanje vremenskog ograničenja rada za privredna društva i preduzetnike koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

„Umesto do 22 sata, rad mogu da organizuju u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i pre pandemije izazvane novim korona virusom“, kazali su iz Ministarstva.

Novim merama produžen je rad dečijih igraonica, koje umesto od sedam do 20 sati mogu da rade do 22 sata.

Navodi se da se novim merama povećava dozvoljeni broj posetilaca javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama, žurkama kao i drugim manifestacijama na otvorenim javnim mestima i terasi/bašti ugostiteljskog objekta

„Umesto 50, njima može da prisustvuje do 100 osoba“, navode iz Ministarstva.

Novim merama povećava se dozvoljeni broj prisutnih osoba sahranama sa 50 na 100 osoba.

„Povećava se dozvoljeni broj učenika koji su na đačkim ekskurzijama i izletima sa 50 na 100. Organizator đačkih i učeničkih ekskurzija i izleta, obavezan je da odredi lice odgovorno za kontrolu primene propisanih mjera“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da se novim merama dozvoljava održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom uz posedovanje, negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sati ili brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji nije stariji od 48 sati.

Novim merama proširena je lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili pre COVID-19 epidemije.

„Crna Gora, bez testova ili dokaza o vakcinaciji, svoje granice otvara i za Norvešku i Kazahstan“, navode iz Ministarstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.