U Evropski parlament su ušli i neki od atipičnih političara: Od jutjubera do zatvorenika 1Printskrin EP uživo

Bez preporuka, bez političkog iskustva, neki su i krivično gonjeni – ovo su novoizabrani kandidati na proteklim Evropskim izborima. I sigurno nisu ono što biste inače očekivali.

Neki od izabranih evroparlamentaraca širom Evrope nemaju nikakvo političko iskustvo, ali neki od njih ima milione pratilaca.

Nema političkog iskustva. Nema istaknutih preporuka. Bez stranačke pripadnosti.

Ali, ono što Fidias Panajotu ima je 2,6 miliona pratilaca na YouTube i više na TikToku, a sada je osvojio i mesto u Evropskom parlamentu predstavljajući Kipar.

On je jedan od neobičnih kandidata koji su pokrenuli neverovatne kampanje da bi stekli ovo članstvo.

Na najavi kandidature pre nekoliko meseci pojavio se noseći tri kravate, sako i kratke pantalone, a priznao je da ne zna ništa o politici ni o Evropskoj uniji, ali da će postavljati pitanja, čitati i učiti.

„Imam 23 godine i nikada u životu nisam glasao. Jedne noći sam pomislio da će, ako nikad ne glasam i nikad ne pokažem interes, isti šmokljani uvek biti na vlasti i rekao sam: ‘Dosta!'“, glasila je jedna od njegovih poznatih rečenica.

Generalni sekretar AKEL-a Stefanos Stefanou požalio se na ishod koji je nazvao „novom realnošću u kojoj se građani odlučuju za nepolitiku kao politički izbor“ kako bi registrovali razočaranje političkom kulturom svoje zemlje.

„Zabava je gotova“

Uz nekoliko naloga na društvenim mrežama, potresla se krajnja desnica Španije koja je dobila tri od 61 mesta u Evropskom parlamentu.

Alvise Perez je osnivač stranke „Se Acabó la Fiesta“ (op.a. „Zabava je gotova“), a do pre izbora je u potpunosti bio nepoznat Špancima.

Naziv njegove kandidature „Se Acabó la Fiesta“ odražava njegov stav da je trenutni politički sistem slomljen i da ga treba promeniti.

Ova stranka je osvojila više od četiri odsto glasačkih listića u Španiji i 800.000 glasova.

Iz zatvora u Evropski parlament

Fredi Beleris, pripadnik albanske etničke grčke manjine, koji ima dvojno državljanstvo, izabran je prošle godine za gradonačelnika albanskog grada Himare.

Ali, nikada nije položio zakletvu jer je uhapšen pod optužbom i osuđen na dve godine zatvora. Beleris je negirao optužbe, a saveznici su njegovo pritvaranje opisali kao politički motivisano.

On je takođe osvojio mesto u Evropskom parlamentu. Trenutno izdržava kaznu zbog korupcije, tačnije zbog optužbi za kupovinu glasova.

Iako je osvojio gradonačelničko mesto, albanske vlasti mu nisu dopustile izlazak iz pritvora radi polaganja zakletve.

Beleris se nakon osvojenog mandata oglasio iz zatvora i poručio da je svetlo pobedilo tamu, izvestio je Euronews.

„Tokom meseci moje avanture osnaženo je moje uverenje da svetlo može pobediti tamu i da moć demokratije može nadjačati pučiste. Dovoljno je imati volju i veru u viši cilj, kao što smo mi imali u ovom ratu u borbi za demokratiju, vladavinu prava, za slobode i dostojanstvo građana“, poručio je on.

Izborima do imuniteta

Italijanska aktivistica Ilaria Salis (40) izabrana je u Evropski parlament kao kandidat Zelene i Leve alijanse iz kućnog pritvora u Mađarskoj gde joj se sudi i optužena za napad na demonstrante krajnje desnice.

Više od 170.000 birača upisalo je njeno ime na glasački listić u pokušaju da je vrate kući iz Mađarske gde je zatvorena godinu i četiri meseca.

„Ona ne može verovati. Moramo da završimo posao i učinimo sve što je moguće da je vratimo kući što je pre moguće“, rekao je Anđelo Boneli, portparol evropskih Zelenih i zastupnik AVS stranke.

Salis je postala poznata po Italiji nakon što su se pojavile njene slike vezane lisicama i lancima u mađarskoj sudnici.

Izborom bi mogla dobiti imunitet i biti puštena iz zatvora, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari