U Francuskoj uskoro obavezno zatvaranje vrata u prodavnicama sa klimom 1Foto: Shutterstock/Lifestyle Travel Photo

Francuska ministarka za energetsku tranziciju izjavila je danas da će uskoro izdati ukaze kojim će se obavezivati prodavnice sa klima uređajima da drže zatvorena vrata i smanje svetleće reklame radi štednje energije.

„Narednih dana ću doneti dva ukaza – prvim se uvodi opšta zabrana svetlećih reklama bez obzira na veličinu između jedan sat i šest sati ujutro“ izuzev na aerodromima i u železničkim stanicama, a drugom se zabrajuje prodavnicama da imaju otvorena vrata dok rade klima ili grejanje, rekla je ministarka Anjes Panije-Rinašer (Agnes Pannier-Runacher) za list Žurnal di Dimanš (Journal du Dimanche- JDD).

Ostavljanjem otvorenih vrata troši se 20 odsto energije više, što je apsurdno, rekla je ministarka.

Gradovi kao što su Lion, Bezanson i Pariz doneli su gradske naredbe od sredine jula u vreme kada je jak toplotni talas zahvatio Francusku, da klimatizovane prodavnice zatvaraju vrata, uz pretnju kaznom.

Vlada predviđa da to postane obavezno u celoj zemlji uz kaznu od 750 evra.

Što se tiče svetlećih reklama aktuelni propisi prave razliku između naselja sa manje ili više od 800.000 stanovnika – takva rasveta zabranjena je između 1.00 i 6.00 sati u mestima sa manje od 800.000 stanovnika. U naseljenijim mestima propisi zavise od lokanih propisa za oglašavanje, ukoliko takvi postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.