Kazna do 750 evra za firme koje drže otvorena vrata dok radi klima: Mere za smanjenje potrošnje struje u Francuskoj 1Foto: Shutterstock

Francuska ministarka za tranziciju energetike Agnes Pannier-Runacher izjavila je u nedelju da će prodavnice u toj zemlji morati da zatvore svoja vrata kada koriste uređaje za klimatizaciju i da smanje upotrebu neonskih svetala kako bi smanjili potrošnju električne energije, piše Bi-Bi-Si.

Takva pravila su već uvedena u pojedinim delovima Francuske, a ministar je u intervjuu za list Žurnal du Dimanš rekao da će uskoro važiti u celoj zemlji.

Prodavnice koje uključuju klima-uređaje dok su im vrata otvorena biće kažnjene sa 750 evra. „Apsurdno je ostaviti vrata otvorena dok je prostor klimatizovan“, rekao je Pannier-Runacher.

Ministarka je za list Žurnal du Dimanš rekla da će u narednih nekoliko dana doneti dve uredbe o nepotrebnoj potrošnji energije.

„Prvo, zabranićemo korišćenje svetlećih reklama, svakog dana od 1.00 do 6.00 časova, bez obzira na veličinu grada u kome se nalaze preduzeća. Drugo, zabranićemo radnjama da otvaraju vrata dok se hlade ili grejanje njihovih prostorija“, rekao je Pannier-Runacher, a piše Jutarnji.hr.

Zabrana korišćenja svetlećih reklama, uglavnom neonskih, već je na snazi u gradovima sa manje od 800.000 stanovnika. Zabrana se ne odnosi na aerodrome i stanice javnog prevoza.

Britanska multinacionalna naftna i gasna kompanija Šel saopštila je da nije nemoguće da u Evropskoj uniji budu uvedena ograničenja u korišćenju energije. Zbog rata u Ukrajini Unija muku muči sa snabdevanjem gasom iz Rusije i rastom cena energenata.

Kao i veliki deo Evrope, Francuska se trenutno nalazi usred toplotnog talasa, što je dovelo do povećanja potrebe za klima uređajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.