U Grčkoj dve osobe stradale u talasu hladnoće i snežnim padavinama 1Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Dve osobe stradale su danas u Grčkoj koju su zahvatile snežne padavine i talas hladnoće, dok je poremećen pomorski i vazdušni saobraćaj u zemlji, a u Atini gradski prevoz.

„Poslednji put smo videli toliko snega u centru Atine u februaru 2008. godine“, rekao je za Frans pres meteorolog Kostas Laguvardos koji je podsetio na loše vremenske prilike 2002. i 2004. godine u glavnom gradu Grčke, gde živi više od trećine grčke populacije.

Čuveni Partenon je danas jedva vidljiv zbog snežnih padavina.

Iako je 2019. godine padao sneg na Akropolju, stručnjaci sada smatraju da je u talasu hladnoće nazvanom „Medeja“ u Atini palo najviše snega u poslednjih deset godina.

Hladnoća i sneg pogodili su celu kopnenu Grčku, kao i mnoga ostrva na Egejskom moru, gde su udari vetra prelazili 100 kilometara na sat.

Sneg nije poštedeo ni migrantske kampove u Grčkoj, gde se nekoliko desetina hiljada migranata bori protiv hladnoće, uprkos dodatnim grejačima koje je poslao Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

Sneg je poremetio saobraćaj u Atini gde je živa pala na tri stepena Celzijusa. Vlasti su pozvale građane da koriste lance jer je u nekim ulicama sneg oko 20 centimetara.

Linija atinskog metroa koja delimično ide na otvorenom do severnih predgrađa je zaustavljena, a većina autobusa povučena je sa atinskih ulica iz bezbednosnih razloga.

Saobraćaj na glavnom autoputu koji povezuje Atinu i Solun zatvoren je od ponedeljka uveče.

Zbog problema u saobraćaju, vlasti su otkazale vakcinaciju protiv korona virusa na širem području Atine.