U Holandiji aktivisti protiv vetrogeneratora na spisku terorističkih pretnji 1Ilustracija Vetrogeneratori Foto: Pixabay/Pexels

Najmanje dva preduzeća koja grade vetrogeneratore u Holandiji odustala su od projekata u strahu od napada, čime su izgubili milione evra, navela je Antitetoristička agencija.

„Akcije ekstremističkih aktivista koju predvodi anonimna mala grupa protiv postavljanja vetrogeneratora na severozapadu Holandije, nastavljene su i ojačale poslednjih meseci“, navodi se u izveštaju Agencije.

Taj problem je postao toliko ozbiljan da je policija formirala specijalnu ekipu koja istražuje preteća pisma koja upućuju ti aktivisti.

Jedno neimenovano preduzeće je u aprilu odustalo od ugovora nakon dobijanja ultimatuma prema kojem ima 48 sati da „promeni stav o postavljanju vetrogeneratora“, a u protivnom „iskoristiti novac koji zarađujete na nama, za troškove obezbeđenja za vas i vašu firmu“, navodi se u pretećem pismu.

I drugo preduzeće je primilo slično pismo.

Holandija razvija „parkove vetrogeneratora“ da bi postigla ciljeve sporazuma o klimi, prema kojima obnovljivi izvori energije treba da 2020. godine budu bar 14 odsto ukupnih izvora energije.

Meštani se bune zbog postavljanja vetrogeneratora, a aktivisti su na nekim mestima predvidjenim za vetrenjače napravili ilegalne deponije azbesta i postavili plakate sa slikama lokalnih zvaničnika u nacističkim uniformama.

Holandija ima više od 2.500 vetrogeneratora na kopnu i 289 na platformama na Severnom moru.