Novi napad na slobodu medija u Hongkongu, zatvoren prodemokratski list 1Foto: AP Photo/Vincent Yu

Prodemokratska medijska kuća Stand njuz iz Hongkonga saopštila je da je zatvorena pošto je policija upala u kancelarije i uhapsila više zaposlenih pod optužbom za “pobunjeničke publikacije”.

“Zbog novonastale situacije, Stand njuz prestaje rad. Vršilac dužnosti glavnog urednika Patrik Lam je podneo ostavku i svi zaposleni su raspušteni”, objavljeno je na Fejsbuk profilu ovog medija.

Kako prenosi Gardijan, prethodno su stotine pripadnika policije za nacionalnu bezbednost Hongkonga izvršili raciju ovog onlajn medija i uhapsili šest osoba osumnjičenih za “zaveru za objavljivanje pobunjeničkih publikacija”, što predstavlja poslednji primer obračuna sa nezavisnim novinarstvom na toj teritoriji.

Među uhapšenima su ugledni hongkonški aktivisti, kao što su pop pevačica Deniz Ho i advokat Margaret Ng, koje su ranije bile u upravnom odboru Stand njuza. Policija je saopštila da su hapšenja izvršena u sredu rano ujutro, te da su potom sprovedeni i pretresi domova novinara.

Ova racija je dodatno povećala zabrinutost zbog slobode govora i medija u bivšoj britanskoj koloniji, koja se vratila pod kinesku upravu 1997. uz obećanje da će individualna prava biti zaštićena.

U saopštenju policije navodi se da je pretres obavljen sa nalogom kojim je snagama bezbednosti dato ovlašćenje da “pretraže i zaplene relevantne novinarske materijale”.

“Preko 200 uniformisanih i policajaca u civilu je učestvovalo u operaciji”, dodaje se u saopštenju, a na snimcima sa lica mesta vidi se kako policija odnosi kutije iz kancelarija. Policija je potvrdila i da je zamrznula sredstva Stand njuza u vrednosti od šest miliona funti, što je najveći iznos ikada zamrznut po zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

“Za mene otkrivanje kršenja zakona o nacionalnoj bezbednost predstavlja uspeh”, rekao je policijski narednik Stiv Li, odgovarajući na pitanja o tome da li smatra da je racija bila uspešna.

Prema njegovim rečima, Stand njuz je objavljivao tekstove u kojima se podstiče mržnja, a u nekima od njih navedene su neosnovane optužbe da nedavne presude povezane sa protestima predstavljaju zloupotrebu moći pravosuđa.

On je kao primere naveo i intervjue koje je ova medijska kuća objavila sa onima koji zagovaraju nezavisnost Hongkonga. Li je dodao i da policija istražuje zbog čega je Stand njuz otvorio kancelariju u Velikoj Britaniji ranije ove godine, zbog čega se, kako je rekao, javila sumnja da ova medijska kuća sarađuje sa stranim silama, što predstavlja zločin po zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Racija i hapšenja su izazvali osude u Hongkongu i šire. “Nečuveno. Nakon zatvaranja Epl dejlija, Stand njuz je najveći prodemokratski medij u Hongkongu koji je čuvar slobode štampe. Očigledno je da Peking neće prestati sa političkom čistkom”, napisao je na Tviteru prodemokratski aktivista u egzilu Sani Čeung.

Novinarska asocijacija Hongkonga izrazila je zabrinutost zbog hapšenja direktora i višeg osoblja Stand njuza i pozvala vlasti da “zaštite slobodu medija u skladu sa zakonom”. Tajvanska vladajuća stranka optužila je Peking da “uništava demokratiju i slobode” u Hongkongu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.