U Hrvatskoj 250.000 alkoholičara 1Krijumčarena alkoholna pića Foto: Uprava carine

Olakšanje u raznim oblicima zavisnosti najčešće traže stariji, slabiji i osetljiviji, koji nisu dovoljno zaštićeni, ocenjuju stručnjaci.

Od 250.000 alkoholičara samo osam posto ih se leči, rekao je u razgovoru za agenciju Hinu psihijatar Ante Bagarić, komentarišući podatke objavljene u publikaciji da je zavisnost od alkohola 2017. godine bila „jedan od vodećih uzroka hospitalizacije muškaraca“ na odeljenjima psihijatrije.

Prema podacima iz publikacije, zavisnika o alkoholu je četiri puta više među muškarcima u odnosu na žene, ali one na psihijatriju najčešće dospeju zbog depresije. Teško je jednostavno utvrditi koji su razlozi za takvu podjelu, kaže Bagarić, jer na mentalne poremećaje utječu biologijski, psihološki i socijalni faktori.

Psihijatar Ante Bagarić kao jedan od uzroka vidi u tome što muškarci-alkoholičari pokušavaju da igrahz ulogu „velikih muškarčina“, pijući svakodnevno velike količine alkohola. Istovremeno, depresivne žene, s druge strane, pokušavaju da igratju ulogu „smernih ženica“ koje su mirne, pasivne i potčinjene. Publikacija o mentalnom stanju nacije pokazuje da su mentalni poremećaji na četvrtom mestu među vodećim grupama bolesti u Hrvatskoj, prenela je agencija Hina.