U Hrvatskoj od posledica gripa preminulo 55 osoba 1Ilustracija Foto: Pixabay/valelopardo

Od gripa ili posledica vezanih za grip do sada je tokom ove sezone u Hravstkoj umrlo 55 osoba, što je dvostruko više nego prošle godine, a bolnice od Dubrovnika do Zagreba skrcate su pacijenata, prenose danas hrvatski mediji upozorenje Zavoda za javno zdravlje Hrvatske (HZJZ).

„Ovo je izuzetna sezona što se tiče intenziteta. Tu nije bitan samo broj obolelih, bitan je i broj hospitalizovanih ljudi koji su razvili teške komplikacije, koje često završe sa smrtnim ishodima. To je ono što upućuje na tešku sezonu gripa“, rekao je za portal Index.hr dr Vladimir Draženović iz HZJZ.

Draženović je ukazao kako se kroz nacionalni centar može videti koji je procenat pozitivnog uzorka koji testiraju, a on je stalno veći od 50 odsto.

„Negde je na nivou od 60 odsto, što znači da je izuzetno visok intenzitet gripa. Drugo što pratimo je uticaj na zdravstveni sistem – ove godine vrlo visok uticaj, traži se krevet više, respirator više, od Dubrovnika pa sve do Zagreba. Svuda su bolnice krcate pacijenatima“, naveo je Draženović. U 97 odsto slučajeva najprisutniji je tip gripe A (H1N1), a zdravstveni radnici ga zovu pandemijski.

„Grip se dinamično menja i očigledno je da je došlo do neke promene koju mi za sada ne možemo detektovati dok se ne naprave opsežne analize u tom kolaborativnom centru u Londonu“, rekao je Draženović i dodao da su 22. januara poslali uzorke u London i da će na osnovu tih rezutata videti i da li se u Hrvatskoj događa nešto posebno kod virusa gripa.