Foto: Antonio Bat/EPA

List piše da je ideja stara više od godinu dana. „Reč je o glasinama koje ne komentarišemo“, poručili su ovog iz Adrisa.

Slovenački list navodi da je u toku prenos vlasništva i imovine Agrokorovih solventnih firmi poput Leda, Jamnice, Zvijezde, Konzuma i drugih i Agrokorove imovine i nekretnina na holandsku kompaniju Aisle HoldCo kao krovnu kompaniju cele grupe Agrokor, a vrednost te imovine iznosi tri milijarde evra. Većina te imovine u rukama je dve ruske banke i uglavnom američkih vlasnika raznih finansijskih institucija i fondova, dok hrvatske banke imaju udeo od 12 odsto.

Ako se ambiciozni planovi o osnivanju hrvatskog konzorcija realizuju, to bi značilo da Hrvatska i dalje u Agrokoru vidi svoj strateški interes, ocenjuje slovenački Dnevnik.

„Za Mercator je glavno buduće pitanje hoće li se banke, kod kojih Mercator ima 738 miliona evra kredita, složiti s prenosom imovine solventnih Agrokorovih kompanija na novi Agrokor“, navodi taj list. List dodaje da je u Zagrebu odlučeno da Mercator „do daljega ostaje u „starom“ Agrokoru, jer banke verovnice ove godine nisu bile spremna dati svoj pristanak na promenu vlasničke strukture.