U Hrvatskoj za 24 sata petoro novoobolelih i jedan umrli 1Korona virus, Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata petoro novoobolelih od korona virusa, a jedna osoba je umrla, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Od početka epidemije, korona virus je potvrđen kod 2.101 osobe, 1.522 su se oporavile, a umrlo je 80 osoba. U bolnicama je 228 obolelih, od kojih je njih 15 na respiratorima.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da je u poslednja 24 časa umrla 60-godišnja pacijentkinja iz Splita, koja je bolovala od hroničnih bolesti.

On je naveo da je za 70 dana, od kada je zabeležen prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj, obavljeno 39.040 testiranja od čega juče 956. Postotak pozitivnih je 5,38.

Zbog dobre epidemiološke situacije, u Hrvatskoj je nastavljeno postupno popuštanje mera uvedenih zbog korona virusa, pa je od danas omogućen rad zdravstvenog sistema u punom obimu, kao i rad uslužnih delatnosti koje uključuju bliski kontakt s klijentima, poput frizera i kozmetičara.

Prethodno su od 27. aprila otvorene sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima, a omogućen je rad uslužnim delatnostima u kojima nema bliskog kontakta s klijentima, poput krojača, obućara ili turističkih agencija.

Najavljeno je da će od 11. maja biti otvoreni ugostiteljski objekti, ali samo oni koji imaju terase, a predviđeno je otvaranje vrtića i škola za učenike od prvog do četvrtog razreda, uz stroge epidemiološke mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.