U Kaliforniji nastavnik korona virusom zarazio 18 đaka 1Foto: Beta/AP/Alexandra Wimley/Pittsburgh Post-Gazette

Nevakcinisani nastavnik jedne osnovne škole u američkoj saveznoj državi Kaliforniji zarazio je korona virusom najmanje 26 osoba, među kojima 18 učenika, saopštile su danas sanitarne vlasti u SAD.

Taj incident pokazuje važnost vakcinacije školskog osoblja, posebno kada su učenici previše mladi da dobiju vakcinu protiv korona virusa, saopštio je danas američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ta američka savezna agencija za javno zdravlje navodi neophodnost nošenja zaštitne maske posebno u svetlu širenja zaraznog delta soja korona virusa.

Dotični nastavnik, čiji identitet nije saopšten, nastavio je radi u maju ove godine, dva dana pošto je osećao simptome korona virusa, misleći na početku da ima alergiju.

Taj nastavnik više puta nije nosio masku tokom časa, uprkos preporukama na snazi u predgrađu San Franciska gde se nalazi škola.

Ukupno je zaraženo 18 đaka, od kojih je nekoliko sedelo u prvim klupama u učionicama, navela je američka agencija i dodala da su svi djaci mlađi od 12 godina i ne mogu da prime vakcinu protiv korona virusa.

Zaraženi đaci su potom zarazili članove porodice, roditelje i braću i sestre takodje školskog uzrasta.