U Kelnu protesti protiv podrške Ukrajini 1Foto: FreeImages / fcl1971

Više hiljada ljudi demonstriralo je danas u Kelnu tražeći od nemačke vlade da prestane da podržava Ukrajinu i da odustane od sankcija koje je uvela Rusiji.

Demonstrante je dočekalo nekoliko desetina protvnika, koji su se okupili ispred čuvene gotske katedrale kako bi izrazili podršku Ukrajini.

„Nemačka je u haosu“, rekla je Elena Kolbasnikova, organizatorka skupa, ponavljajući tvrdnju ruskog predsednika Vladimira Putina da ruska invazija štiti Ruse u istočnoj Ukrajini, prenela Hina.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da je uveren da Nemačka ima dovoljno gasa da prebrodi zimu. Ruski mediji su to osporili, rekavši da će se zapadna Evropa smrzavati ove zime zbog nedostatka ruskog gasa.

Iako je ruska dijaspora u Nemačkoj ogromna, od početka rata bilo je relativno malo skupova podrške Putinu. Mnogi od današnjih demonstranata držali su ruske zastave ili transparente na kojima je bio precrtan natpis NATO.

Organizatori su prikupljali donacije za separatističke snage koje podržava Rusija u Donbasu u istočnoj Ukrajini.

Ivan Belousov, koji se pridružio onima koji su protestovali protiv ruskog predsednika, rekao je da su „došli da pokažu da u Nemačkoj ima mnogo govornika ruskog jezika koji veruju da je Putin skliznuo prema fašističkom režimu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari