Londonska policija ubila osumnjičenog u incidentu povezanom s terorizmom 1Londonska policija Foto: Beta/AP/Jack Odell

Londonska policija je saopštila da su njeni pripadnici ubili muškarca koji je danas nožem ranio dve osobe u predgradju Londona u incidentu označenom kao napad povezan s terorizmom.

Policijski zvaničnici su naveli da je osumnjičeni imao na sebi imitaciju eksplozivne naprave kada su ga policajci ubili.

Dodali su da misle da je s islamskim ekstremizmom povezan današnji napad koji se dogodio oko 14.00 u trgovačkoj oblasti naselja Stretam, udaljenog osam kilometara južno od centralnog Londona.

Prema navodima policije, u napadu su nožem ranjene dve osobe, od kojih je jedna u životnoj opasnosti, dok je jedna osoba zadobila povrede od stakla.

„Okolnosti se procenjuju, incident je označen kao povezan s terorizmom“, navela je policija.

Svedoci su naveli da je delovalo da napadač na sebi ima nešto nalik prsluku s eksplozivom, dok je bivši policajac Dejvid Lou rekao da izveštaji ukazuju da je on možda nosio imitaciju prsluka s eksplozivom, što bi moglo da znači da je želeo da ga policija ubije.

Londonska policija ubila osumnjičenog u incidentu povezanom s terorizmom 2
Foto: Beta/AP/Victoria Jones

Policija nije saopštila detalje o napadaču, ali je incident označila kao povezan s terorizmom brže nego u prethodnim sličnim slučajevima, što ukazuje da je možda imala informacije o njemu.

Jedan od svedoka incidenta Karker Tahir rekao je da je bio na poslu kada je video kako policajci u civilu jure muškarca glavnom ulicom za šoping u Stretamu.

„Govorili su mu ‘Stoj, stoj’. Ali on nije stao i onda sam video da su ga tri puta pogodili. Bilo je užasno videti to. Čovek je bio na podu i delovalo je kao da je imao nešto za šta je policija rekla da bi mogla da bude bomba. Policija je došla do nas i rekla da moramo da napustimo prodavnicu jer on ima bombu u torbi“, kazao je Tahir.

Današnji napad se dogodio u oblasti u kojoj nema znamenitosti, po čemu se razlikuje od nedavno izvedenih kod London bridža i zgrade parlamenta.

Napad je izveden nešto više od dva meseca pošto je muškarac nedavno pušten iz zatvora nožem ubio dve osobe blizu London bridža. Napadač je služio 16-godišnju kaznu zbog planiranja terorističkog napada.

Britanske vlasti su 4. novembra smanjile nivo terorističke pretnje na treći od pet stepena, što znači da je napad verovatan. To je prvi put od avgusta 2014. godine da nivo pretnje nije četvrtog ili petog stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari