Foto: FoNet/AP

U ponedeljak uveče marširalo je 6000 ekstremista, povređeno je 20 ljudi i zabeleženi su korišćenje maski, pirotehnike i takozvanog Hitlerovog pozdrava. Policija je u okviru istrage za ubistvo na mestu zločina uhapsila jednog Sirijca i jednog Iračanina koji imaju 22, odnosno 23 godine. Ubijeni je imao 35, prenose nemački mediji.

Neke demonstracije organizovala je Alternativa za Nemačku (AfD), a na ulicama su bili i pripadnici krajnje desne huliganske grupe „Kaotic“. Savezna vlada i kancelarka Angela Merkel osudile su „lov“ na ljude inostranog porekla. Vlada Saksonije šalje dodatne snage u Kemnic. NJihov broj biće „jasno uvećan“ rekao je juče šef pokrajinske policije Jirgen Georgi.

Stranka Levica (Die Linke) optužila je saksonski ogranak kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da je potcenila snagu desnih ekstremista. „U Kemnicu se ovih dana pokazalo kuda vodi decenijska politika udovoljavanja koju je prema neonacistima i rasističkom nasilju sprovodila saksonska CDU: krenuo je lov na ljude, novinari su svoj rad u Kemnicu morali da prekinu da bi sačuvali goli život dok su marširale desničarske bande masovno pokazujući Hitlerov pozdrav, a policija je bila nadjačana“, saopštili su juče predvodnici Levice Katja Kiping i Bernd Riksinger.

Merkel je juče izjavila da u jednoj pravnoj državi ne može biti mesta za lov na strance. „Videli smo na snimcima da je bilo lova na ljude, nasilne rulje, mržnje na ulicama, a to sa našom pravnom državom nema nikakve veze. Ni na jednom mestu i ni u jednoj ulici ne sme biti takvih ekscesa“, rekla je Merkel.

Posle incidenata u Kemnicu, političar Zelenih Konstantin fon Noc kritikovao je saveznog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, iz bavarske Hrišćansko socijalne unije (CSU). To što Zehofer danima ćuti je skandalozno, rekao je Fon Noc portalu t-online. On je postavio pitanje treba li ministar da ostane na položaju, podsećajući da je Zehofer u jeku migrantske krize tadašnju politiku kancelarke okarakterisao kao „vladavinu neprava“. To je, smatra Fon Noc, dalo osnov legitimacije desničarskoj rulji da „uzme pravo u svoje ruke“.