poljska zastavaFoto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

U Poljskoj su uhapšena još tri lica pod optužbom da su deo veće špijunske mreže Rusije koja je pratila poljske železnice i aerodrom u Žešovu na jugu Poljske odakle idu zapadne isporuke oružja Ukrajini, saopštio je danas zamenik ministra koordinatora specijalnih službi Stanjislav Žarin.

„Agencija za unutrašnju bezbednost identifikovala je tri lica koja su bila aktivna u špijunskoj mreži koja je ranije razbijena. Uhapšeni su optuženi za špijunažu u okviru organizovane grupe, trenutno su po odluci suda u pritvoru“, kazao je danas poljskim medijima Žarin.

Ukupno je sa tri najnovija hapšenja otkriveno 12 članova grupe, stranaca o kojima poljske vlasti govore samo kao o državljanima zemalja istočno od Poljske, a poljski mediji su nezvanično saznali da je reč o Belorusima i Ukrajincima.

„Ta lica su bila aktivna u grupi kojom su upravljale ruske obaveštajne službe. Imali su određene zadatke, tipično obaveštajne ali i u oblasti propagande. To je čitava mreža ljudi koji su imali zadatak da prikupljaju informacije o trasama i transportima oružja iz pomoći Ukrajini“, rekao je Žarin.

Ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski sredinom marta je, kada je saopštio da je mreža razbijena, a devet stranaca uhapšeno, rekao da su, između ostalog, pratili železnički saobraćaj na prugama i transporte oružja u Ukrajinu.

„Zaplenjene su kamere, elektronska opremu i GPS koje su hteli da postave na vozove sa isporukama za Ukrajinu. Grupa je imala zadatak da deluje i propagandom i remeti odnose sa Ukrajinom i zemljama članicama NATO“, rekao je Kaminjski.

Juče su poljske vlasti saopštile da je pre nedelju dana uhapšen ruski špijun u Gdanjsku na severu Poljske koji je priznao da je prikupljao obaveštajne podatke o infrastrukturi u severnim vojvodstvima Poljske na Baltičkom moru.

Uhapšeni muškarac priznao je da je špijunirao u korist Rusije najmanje od januara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.