ukrajina izbeglice poljska granicaFoto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT

Na vrhuncu migrantske krize 2015. godine u Evropu je dnevno dolazilo 13.000 izbeglica sa Bliskog Istoka, dok je 8. marta ove godine zabeleženo više od 140.000 izbeglica iz Ukrajine, izjavio je danas u Varšavi portparol Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Rafal Kostrzinski.

Prema njegovim rečima, pre napada Rusije na Ukrajinu, UNHCR je u Poljskoj imao osam zaposlenih, dok ih je sada 95, a planirano je da bude angažovano više od 300 osoba.

Razlog je najveća kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je Kostrzinski, uz podatak da sada u Poljsku dolazi oko 20.000 ukrajinskih izbeglica dnevno.

U Poljsku je od početka rata ušlo 3,3 miliona Ukrajinaca. Svi se ne zadržavaju u Poljskoj, ali se procenjuje da ih je u toj zemlji između jedan i po i dva miliona, od čega su 95 odsto žene i deca.

Kostrzinski je ocenio da je najjeftinija i najefikasnija podrška izbeglicama davanje novčane pomoći.

Izbeglice znaju šta im najviše treba, ne treba da to uvek budu higijenski proizvodi ili 10 ćebadi. Četvoročlana porodica iz Ukrajine tokom prva tri meseca boravka u Poljskoj može dobiti pomoć veću od 1.500 evra, naveo je Kostrzinski.

Prema njegovim rečima, takvu pomoć je dobilo oko 60.000 Ukrajinaca.

U Poljskoj Ukrajinci ne traže azil, jer im domaćini već pružaju zaštitu, pošto imaju mogućnost da odmah dobiju posao, na 18 meseci, mada to ne znači da više nisu izbeglice, konstatovao je Kostrzinski.

Podršku Ukrajincima pružaju i poljske nevladine organizacije, kao što je Obrazovna fondacija Kulturlab, koja šalje pomoć u Ukrajinu i prevodi obrazovni materijal na ukrajinski jezik.

Ta organizacija pruža pomoć deci staroj od tri do šest godina.

Jedan program je vezan za obrazovnu, zdravstvenu i psihološku pomoć, a drugi za pružanje podrške Ukrajincima u Ukrajini. Deca u Poljskoj prikupljaju hranu, lekove i higijenska sredstva i šalju ih u Ukrajinu, interno raseljenim licima.

Ministarstvo kulture u Varšavi je 23. februara, dan pre početka napada Rusije na Ukrajinu, na osnovu najava invazije, formiralo tim za pružanje pomoći u zaštiti ukrajinskih spomenika, koji je počeo da deluje dve nedelje kasnije, izjavila je direktor poljskog Nacionalnog instituta za kulturno nasleđe Katarzina Zalasinska.

Radi se o našoj legalnoj, moralnoj i potpuno apolitičnoj obavezi da pružimo podršku, ocenila je Katarzina Zalasinska, uz podatak da su u Ukrajini zabeležena 323 uništenja objekata kulturnog nasleđa, uključujući 116 verskih.

Dva do tri puta mesečno u Ukrajinu upućujemo pomoć, kao što su materijali za zaštitu od požara kulturnih objekata, vatrogasni aparati i kutije za zaštitu umetničkih dela, rekla je Katarzina Zalasinska.

Zadatak njenog tima je i koordinacija međuarodnih napora iz zemalja kao što su Francuska, Švedska i Mađarska, davanje saveta i organizovanje prevoza pomoći.

Teško je zaštititi velike objekte, ocenila je Katarzina Zalasinska i iznela podatak da je samo tokom prošlog meseca 35 ukrajinskih institucija uputilo u Varšavu 105 zahteva za pomoć.

Naš mandat je da odgovorimo na sve pozive i zahteve. Poljska je jedina članica Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO koja je oformila takav tim, izjavila je Katarzina Zalasinska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.