U Rusiji drastičan pad broja zatvorenika: U ratu u Ukraijini i ubice i mafijaški bosovi 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

U septembru i oktobru zabeležen je drastičan pad broja zatvorenika u ruskim kaznenim kolonijama, za čak 23.000 ljudi.

Ovako oštar pad nije zabeležen od 2010. godine, čak i najmasovnija amnestija poslednjih godina oslobodila je manji broj zatvorenika za tako kratko vreme.

Smanjenje zatvorske populacije za ta dva meseca pripisuje se regrutovanju zarobljenika za rat u redovima plaćeničke paravojne grupe Vagner, piše ruski nezavisni portal Mediazona.

Federalna zatvorska služba prijavila je rekordan pad broja muških zatvorenika u kaznenim kolonijama opšteg i strogog režima. Istovremeno, broj onih u istražnim zatvorima, kao i broj osuđenih žena, praktično se nije promenio.

Prema podacima Federalne zatvorske službe, početkom avgusta skoro 349 hiljada ljudi držano je u popravnim kolonijama. Do septembra ih je bilo hiljadu manje, što je generalno u skladu sa dugoročnim trendom smanjenja broja zatvorenika.

Međutim, početkom oktobra i početkom novembra zabeležen je nagli pad na 338.000, a potom i na 325.000. Ukupno je za dva meseca iz kolonija nestalo više od 23.000 zatvorenika.

Istorijski podaci o broju osuđenika u kolonijama govore da taj broj nikada nije bio tako oštro smanjen – čak ni tokom amnestije.

U proleće 2015. godine, kada je u Rusiji održana amnestija povodom 70. godišnjice pobede, broj zatvorenika se za dva meseca smanjio za približno 15.000. Još jedno uporedivo smanjenje zatvorske populacije, za 17.000 ljudi, dogodilo se početkom 2020. tokom prvog talasa koronavirusa.

U julu ove godine pojavili su se prvi izveštaji o regrutovanju zarobljenika za rat u Ukrajini, a to je potvrđeno i kada se u javnosti pojavio snimak gde Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, obećava zatvorenicima slobodu u zamenu za šest meseci. učešća u ratu.

Do septembra je taj proces postao praktično javan. Za pomilovanje zatvorenika potreban je ukaz predsednika Rusije. Za vreme rata još uvek se nije pojavio nijedan takav dokument, iako možda nisu javni.

Nije jasno kako je učešće zatvorenika u Vagneru trenutno formalizovano sa pravne tačke gledišta. Nova Gazeta piše da su zatvorenici koji su se složili sa papirima verovatno prebačeni u kolonije u Rostovskoj oblasti.

Rođacima regruta je rečeno da je njihova lokacija tajna. Takođe nije poznato kako se evidentiraju poginuli u ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.