U školama u Hrvatskoj sutra počinje štrajk 1

Posle razgovora predstavnika Vlade i sindikata, predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je novinarima da proces mirenje nije uspeo i da sutra počinje štrajk do ispunjenja zahteva.

„Vlada je u celini odbila naše zahteve. Ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna 2020. To je za sindikate neprihvatljivo“, rekao je Mihalinec.

On je objasnio da će to prvi put biti „cirkularni štrajk“, što znači da će u četvrtak u štrajku učestvovati sve škole, dok će se od petka održavati svaki dan u drugim županijama, o čemu će sindikati svakodnevno obaveštavati javnost.

Mihalinec je rekao da će u štrajku učestvovati i nastavno i nenastavno osoblje u školama.

Sindikati su pozvali roditelje učenika na razumevanje i podršku, istaknuvši da učitelji ne mogu da budu najmanje plaćena karika u javnim službama.

„Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše dece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj“, rekla je predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je novinarima da je Vlada u ovom trenutku predložila maksimum kroz povećanje dodataka na plate, što sindikatima nije bilo dovoljno. On je nekoliko puta ponovio da Vlada mora brinuti „o održivosti“ i da se nada da su to „svi prihvatili“.

Na pitanje kako će se rešiti situacija budući da sindikati najavljuju štrajk do ispunjenja zahteva, Aladrović je rekao da će nova prilika za razgovor biti već u petak kada se razgovara o dodatku kolektivnom ugovoru.

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama održali su uoči početka školske godine, 5. septembra, protest posle kojeg su otvorili pregovore s Vladom o povećanju koeficijenta složenosti poslova. Njihove zahteve podržava resorna ministarka Blaženka Divjak.

Uz zahteve prosvetnih sindikata, Vlada Hrvatske se suočava i sa zahtevima zdravstvenih radnika koji takodje traže povećanje plata i poboljšanje uslova rada.