U Škotskoj porastao broj smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom 1Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

U Škotskoj je broj smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom prošle godine porastao na najviši nivo u više od jedne decenije.

Porast se povezuje sa pandemijom korona virusa, a ovi rezultati pokazuju da je zaustavljen do tadašnji pozitivan trend.

U Škotskoj je 2020. godine bilo 1.190 smrtnih slučajeva povezanih za alkohol, što je povećanje od 17 odsto u odnosu na 2019. i najveći broj registrovan od 2008. godine, kada je umrlo 1.316 ljudi, prema podacima objavljenim u National Records of Scotland (NRS).

Nakon godišnjih povećanja između 2012. i 2018. godine, broj smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom pao je za 10 odsto u 2019. godini, što su stručnjaci uzeli kao prve dokaze o uspehu politike borbe protiv alkohola.

Više od dve trećine prošlogodišnjih smrtnih slučajeva bili su muškarci, a skoro svaki treći u 50-im i 60-im godinama.

Inverklajd i Glazgov imali su najveće stope u proteklih pet godina, a NRS je izračunao da je stopa smrtnosti u najugroženijim područjima 4,3 puta veća od stope u najmanje ugroženim područjima 2020.

Komentarišući brojke, Alison Daglas, izvršna direktorka Alcohol Focus Scotland, rekla je da su ovi rezultati „poražavajući“.

“Škotska je postigla dobar napredak u rešavanju problema sa alkoholom, ipak uticaj pandemije preti da naruši ovaj napredak. Mnogi ljudi, posebno oni koji piju više, izvestili su da su povećali piće u poslednjih 18 meseci. Posledice najviše osećaju oni koji žive u našim najsiromašnijim zajednicama, za koje je osam puta veća verovatnoća da umru od alkohola”, rekla je ona za Gardijen.

Manje samoubistava
Podaci NRS -a takođe su otkrili smanjenje samoubistava registrovanih u Škotskoj 2020 za tri odsto -na 805.

U četiri meseca, između juna i septembra, bilo je, međutim, 28 odsto više samoubistava nego obično.

Prošle godine 71 odsto samoubistava počinili su muškarci, pri čemu su najugroženija područja zemlje imala najveću stopu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.