U Sofiji zajednička sednica vlada Bugarske i Severne Makedonije 1Foto: Pixabay/Martoli-03

Premijeri Bugarske i Severne Makedonije Kiril Petkov i Dimitar Kovačevski , predsedavali su u Sofiji zajedničkoj sednici dve vlade.

 

To je još jedan dokaz drugačijeg pristupa međusobnim odnosima što bi, nadaju se u Skoplju moglo da dovede do uklanjanja bugarske blokade početku pregovora Severne Makedonije o članstvu u EU.

Dvodnevna poseta delegacije Severne Makedonije koju je predvodio premijer Kovačevski, usledila je brzo nakon što je premijer Bugarske Petkov sa svojom vladom bio u zvaničnoj poseti Skoplju 18. januara.

“Za kratko vreme dve vlade organizovale su zajedničku sednicu kao još jedan važan korak ka rešenjima od zajedničkog interesa i koristi za naše narode. Pozitivne poruke iz posete Skoplju i prijateljska atmosfera ovog susreta potvrđuju da su makedonski i bugarski građani izuzetno zainteresovani za jake ekonomske veze i aktivnosti saradnje koje povezuju”, rekao je premijer Kovačevski na zajedničkoj sednici.

On je istakao da je i u Skoplju i u Sofiji dijalog krenuo sa novim vladama koje će se potruditi da stvore uslove da se napravi zajednički iskorak u narednom periodu. “Radićemo kroz potencijale i mogućnosti, a ne kroz probleme i prepreke. To je ključ budućnosti, a posebno naše zajedničke budućnosti u EU”, poručio je premijer Kovačevski, a prenose makedonski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.