U Sudanu 48 sati građanske neposlušnosti 1Kartum Foto: Beta/AP

Nedelju dana posle nasilnog proterivanja demonstranta, koji od 6. aprila protestuju ispred Generalštaba sudanske vojske u Kartumu, građani su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, „gotovo odsečeni od sveta“.

„Veze interneta koje funkcionišu polako se prekidaju tako da je gotovo cela zemlja odsečena od sveta“, navela je grupa Netbloks (NetBlocks).

Državni mediji preneli su da je oslobodjen jedan lidera pobunjenika Jaser Arman, uhapšen prošle nedelje. Medjutim, Arman je rekao da su on i još dvojica takođe uhapšenih i oslobođenih pobunjenika, zapravo proterani u susedni Južni Sudan.

Udruženje sudanskih profesionalaca, koje predvodi proteste, pozvalo je na „građansku neposlušnost“ od nedeje, u znak protesta protiv Vojnog saveta na vlasti u Sudanu, a kojeg optužuje za represiju nad demostrantima 3. juna u kojima je stradalo više od 100 ljudi.

Vojska je 3. juna krenula u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred generalštaba u glavnom gradu. U tim neredima je stradalo 115 osoba, prema navodima organizatora protesta, dok vlasti navode da je bilas 61 žrtva.

Demonstranti, koji su prvo tražili smenu predsednika Sudana Omara el Bašira, sada traže da civilna vlada preuzme od vojske upravljanje zemljom.