U zoo vrtu kod Lozane na svet došla albino džinovska kornjača sa Galapagosa 1Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Posetioci zoološkog vrta kod Lozane od danas mogu da se dive albino džinovskoj kornjači sa Galaposa koja je došla na svet u maju i prva je takva krnjača koja je ugledala svetlost dana u zatočeništvu i u divljini.

„Bogovi su nas blaogoslovili“, izjavio je radosno vlasnik zoo vrta Filip Morel (Philippe) posmatrajući grupu djaka ispred stakla terarijuma u kojem se nalazi kornjača koja može da stane na dlan ruke. Stara je mesec dana, teška oko 50 grama i ima belu kožu i crvene oči.

Džinovske kornjače sa Galapagosa, na latinskom – chelonodis nigra, mogu da žive i do 200 godina i da imaju do 200 kilograma, a nalaze se na spisku ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode. Procenjuje se da na Galapagosu ima oko 23.000 takvih kornjača.

Albinizam, genetska bolest koju karakterišu odsustvo pigmentacije kože i crvene oči, kao i mogući gubitak vida i sluha kod životinja, nikada nije primećen kod džinovske kornjače sa Galapagosa ni u zatočeništvu ni u divljini. One obično imaju kožu i oklop tamne boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.