Ubijeni slovački novinar i njegova devojka 1Foto: FoNet/AP

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak i njegova devojka ubijeni su u njihovoj kući i taj zločin je verovatno povezan sa izveštavanjem o utajama poreza, saopštila je danas policija.

Tela dvadesetsedmogodišnjeg Kucijaka i njegove devojke pronađena su u nedelju uveče u Veljkoj Mači, istočno od Bratislave, izjavio je šef policije Tibor Gašpar.

Policija je na mesto zločina stigla na zahtev zabrinutog člana porodice. Gašpar je rekao da ubistva „verovatno imaju veze“ sa Kucijakovim „istraživačkim aktivnostima“. Ukoliko je to istina, radi se o „napadu bez presedana na slobodu štampe i demokratiju u Slovačkoj“, ocenio je slovački premijer Robert Fico.

Šef države Andrej Kiska je zatražio brzu istragu, javlja AP. Moramo da što je pre moguće pronađemo ko je to učinio i osiguramo bezbednost svih novinara, naveo je Kiska. Gašpar je izjavio da je Kucijaku pucano u grudi, a njegovoj devojci u glavu i da je zločin počinjen između četvrtka i nedelje. Slovačka se nikada nije suočila sa takvim napadom na novinara, rekao je Gašpar.

Kucijak je radio za vebsajt Aktualiti i pisao je, uglavnom, o utajama poreza. Kompanija Ringier Aksel Špringer, čiji je Aktualiti deo, saopštila je da je šokirana i zaprepašćena što su Kucijak i njegova devojka žrtve surovog napada. Uradićemo sve da bismo podržali istražitelje, kako bi počinioci odgovarali, navela je kompanija.

U poslednjoj priči je Kucijak pisao o biznismenu osumnjičenom da je stanove prodavao sopstvenim firmama. Kucijak je postavio pitanje o poslovnim razlozima za tako nešto i naveo da bi se moglo raditi o načinu za izbegavanje plaćanja poreza.

Prošle godine je Kucijak prijavio policiji biznismena Marijana Kočnera, uz tvrdnju da vlasti nisu reagovale na prijavu. Gašpar je izjavio da će policija zaštiti druge novinare Aktualitija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.