Uhapšen bivši premijer Malezije zbog korupcije 1foto: Shutterstock/Tatohra

Bivši premijer Malezije Muhidin Jasin uhapšen je i biće izveden pred sud zbog optužbi za korupciju, saopštila je danas malezijska Agencija za borbu protiv korupcije.

Premijer je bio od marta 2020. do avgusta 2021. godine, a drugi je lider te zemlje koji će biti optužen nakon odlaska sa funkcije.

Bivši premijer Nadžib Razak takođe je optužen za korupciju nakon što je izgubio na izborima 2018. godine, a u avgustu je osuđen na 12 godina zatvora.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da će se Jasin (75) u petak suočiti sa nekoliko optužbi u vezi sa navodnim zloupotrebama i pranjem novca u vladinim projektima dodeljenim dok je bio na vlasti.

Bivši premijer je danas na ispitivanju u Agenciju za borbu protiv korupcije, a prethodno je bio na razgovoru u februaru zbog dodele projekata, uključujući programe ekonomske pomoći zbog kovida 19.

Sadašnji premijer Anvar Ibrahim naredio je reviziju vladinih projekata koje su prethodne administracije odobrile zbog navodnog nepoštovanja pravila.

Dvojica visokih lidera iz Jasinove partije Bersatu takođe su nedavno optuženi za korupciju.

Agencija za borbu protiv korupcije zamrzla je stranačke bankovne račune zbog istrage.

Jasin, koji predvodi snažnu opoziciju kojom dominiraju islamisti, negirao je navode i optužio sadašnju vladu da pokušava da slomi opoziciju uoči državnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.